Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '13

 
Kategori
Dünya
 

Devlet Başkanına 'kırbaç' cezası...

Devlet Başkanına 'kırbaç' cezası...
 

Şöyle bir düşünün; yargı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü yargılıyor ve eylemlerinden dolayı sorumlu bulup, sorumluluğun karşılığı olarak da “kırbaç” cezasına çarptırılıyor.

Bir zamanlar MİT Başkanı Hakan Fidan’ı yargılamaya kalkan yargıyı hedef alan ve kendisini yargılamak istediklerini söyleyen Başbakan’ın söylediği gibi…

Sahi Sayın Başbakan yargılanıp, teröristlerle mücadele yerine müzakere yaptığı gerekçesiyle cezalandırılsa ne olurdu?

Şimdi basına yansıyan böyle bir olayı birlikte yorumlayalım.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, dünürü ve başdanışmanı İsfendiyar Rahim Meşai'ye açık destek vermesi nedeniyle, anayasayı ihlalden 74 kırbaç cezasıyla karşı karşıya.

İran'da 14 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala ülkedeki siyasi tansiyon da iyice yükseldi. Dini Lider Ayetullah Hamaney'e sadık adaylar ile ılımlı ve reformcular arasında kıyasıya mücadeleye sahne olması beklenen seçimler İran medyasını da böldü. Reformcu gazeteler birinci sayfalarına eski cumhurbaşkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani'nin fotoğrafını basarken, ılımlı basın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın başdanışmanı İsfendiyar Rahim Meşai'yi öne çıkarıyor...

Yani ‘Tencere dibin kara, seninki benden kara’ misali…

Her kim seçilirse seçilsin, demokrasiden uzak, belli bir görüşü temsil eden, halkın refahını düşünmeyen, azınlıktaki dini grupların çıkarlarını koruyacak.

Bu arada basın da tıpkı bizimkiler gibi!..

Muhafazakâr gazeteler çok fazla desteklenecek aday olduğu için birinci sayfalarında ya hepsine yer veriyor ya da direkt olarak reformcu Rafsancani'yi hedef alan manşetler atıyor. Ancak geçen cumartesi adaylık başvuruları kapanmasının ardından Başdanışmanı ile el ele pozlar vererek aynı zamanda dünürü olan Meşai'yi halefi gibi göstermesi Ahmedinecad'ın başına bela olmuş.

İran Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ve onun kurduğu hükümette görev alanların, bir cumhurbaşkanlığı adayına açıkça destek vermeleri yasak. Hal böyle olunca muhafazakârların kontrolünde bulunan 12 üyeli Anayasa'yı Koruma Konseyi hemen harekete geçerek gerekli önlemi almış.

Aynı zamanda adayların seçimlere uygun olup olmadığını da denetleyen konseyden yapılan açıklamada Ahmedinecad'ın anayasayı ihlal ettiği ve suçlama için ellerinde yeterli kanıt bulunduğu belirtildi. Konsey sözcüsü Abbasali Kadkhodai, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Konsey olarak yaptığımız toplantıda oybirliğiyle Cumhurbaşkanının anayasayı ihlal ettiği sonucuna vardık. Ahmedinecad hakkındaki iddiaları da adli makamlara ulaştırdık" ifadelerini kullanmış.

İran yasalarına göre Ahmedinecad, suçlu bulunduğu takdirde, 74 kırbaç veya 6 ay hapis cezasına çaptırılacak. Henüz bir suçlama yöneltilmeyen Ahmedinecad'ın ceza alıp almayacağına Yüksek Mahkeme iddiaları inceledikten sonra karar verecekmiş.

Böylece dünya demokrasi tarihi yeni bir karara daha imza atacak!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..