Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Devlet kesesinden sendikacılık dönemi bitti...

Devlet kesesinden sendikacılık dönemi bitti...
 

Eğitim Sen


AKP’nin sendika aidatlarını devlet kesesinden ödeyerek muhalif sendikaları bitirmek için 2005 yılında Kamu sen ve Memur sen’in ortak talepleri doğrultusunda çıkardığı kanun hükmündeki kararnamenin ilgili bölümü Anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi.

KESK ve bağlı sendikaların itirazları üzerine CHP tarafından Anayasa Mahkemesine başvurulmuştu.

Karar üzerine KESK’in sitesine koyduğu açıklamada süreç özetleniyor. “Anayasa Mahkemesi esas 2006/94 ve karar 2009/92 sayılı kararıyla sendikalı kamu emekçilerinin ödedikleri aidatı telafi maksadıyla sendika ödeneği ödenmesini düzenleyen 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ilgili hükmünü iptal etmiştir.

KESK 2005 yılında gündeme gelen 5 YTL’lik bu ödeneğe sert biçimde karşı çıkmıştır. Kesk devlet kesesinden sendikacılık yapılamayacağını defalarca dile getirmiştir. İşveren parasıyla sendikacılık yapılamayacağı ILO Genel kuruluna taşınmış ve girişimlerimiz sonucu bu konu hakkında CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’nde yukarıdaki kararla sonuçlanan iptal davası açılmıştır.

Bu kararla uygulamanın iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması kadar, Mahkeme’nin gerekçeli kararında ilgili ILO sözleşmelerine atıfta bulunması son derece önemlidir. 98 ve 151 sayılı ILO sözleşmeleri emek örgütlerinin işverenden bağımsızlığını vurgulamaktadır. Özellikle 151 sayılı sözleşmenin 5. Maddesinde “Kamu görevlileri örgütleri, kamu makamlarından tamamen bağımsız olacaklardır” denilmektedir.”

Memur olup sendikaya üye olanların maaşlarından binde beş oranında sendika aidatı kesilecek. Uygulamaya göre Kasım ayı maaşları bir önceki aya göre binde beş daha az olacak.

Anayasa Mahkemesi kararı ile devlet kesesinden sendikacılık yapma dönemi kapanmış oluyor. Sendikal yaşama yansımalarını önümüzdeki süreçte izleyerek göreceğiz.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..