Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '19

 
Kategori
Güncel
 

Devlet Okulunda Para İstenmesi

Çocuklarımız bizim en kıymetlimiz.

Ebeveynleri olarak onlar için herşeyi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz.

Ve okul çağında olanlar için yeni bir öğretim yılı daha başlıyor.

Ama veliler pek mutlu değil. Birçoğu da özellikle devlet okullarında, kayıt yaptırırken istenen paralardan şikayetçi. “Para istenmemesi lazım çünkü yasak” deniyor.

Evet, kanunen bu yasak.

Her ne kadar “bağış” adı altında anılmaya çalışılıyorsa da, bağış isteğe bağlıdır. Oysa okul idareleri bunu velinin isteğine bırakmayıp kayıt için zorunlu koşul olarak talep ediyorlar.

Dolayısıyla veliler bu itirazlarında 'esasen' haklı.

Lâkin devlet okulları “eskiden” ancak, isminin hakkını verecek şekilde tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığı okullardı... ama şimdi öyle mi?

Onun için, velileri düşünmeye davet ediyorum:

Bu konuda itiraz etmeleri ve şikayet etmeleri gereken mercî, yani “onaylamamaları” ve asıl kızılması gereken makamlar, okul müdürlükleri midir, yoksa adına kısaca “devlet” dediğimiz devleti yönetmekle sorumlu iktidarlar mı? Yani devletin bu tür işlevlerini anayasal olarak yerine getirmekle bizzat yükümlü olan, ama buna rağmen devlet kendisi olduğu halde bu idari ve yasal zorunluluklarını ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek yine -adı üstünde- kendi okullarına yani devlet'in okullarına yeterli ödeneği vermeyen iktidardaki hükümetler midir?

Öyle ya, bir ticari kuruluş olmayan, kuruluş amaçlarına ve yasalarımza göre bütün ihtiyaçlarını devletten gelecek parayla ancak giderecek olan devlet okullarında, devletten yeterli para gelmeyince okul idarecileri ne yapsın?

Bunun hemen akabinde ise ilaveten en önemli soruyu soralım şimdi de kendimize:

Devletin kendi okullarına yeterli ödeneği göndermeyen o hükümetleri peki, yine biz bu velilerin bir çoğu olarak verdiğimiz oylarla getirmiyor muyuz iktidara?

O halde asıl kızılması gereken, o velilerin bir kısmı, yani bizzat kendimiz olmayayız sakın?

Eğer öyleyse, kendimizden başkasına kızmaya ve şikayet etmeye hiç hakkımız kalır mı artık bu durumda?

Üzgünüm ama, kalmaz maalesef; her birimiz doğru düşünmek zorundayız.

Ne demişler?

Kendi düşen ağlamaz! Sonuçlarına katlanacaksınız; oy verirken düşünecektiniz. Hattâ, bütün bunları asıl, oy verirken düşüneceksiniz...

Filiz Alev
09.09.2019

 

 
Toplam blog
: 157
: 3152
Kayıt tarihi
: 03.03.11
 
 

Ekonomistim, emekliyim. İki evlat annesiyim. Müzikle ilgilenirim, bestelerim vardır. Düşünürüm, a..