Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Devlet politikası vatandaşı etik olmayan davranışlara itiyor

Devlet politikası vatandaşı etik olmayan davranışlara itiyor
 

Bilindiği üzere çalışanların vergi iade fişi çilesi devam etmekte... 20 Ocak itibariyle vergi iade zarfları muhasebelere teslim edildi.. Acaba tüm çalışanlar ne kadar doğru doldurabildiler bu zarfları...

1984 yılından bu yana kdv uygulamasıyla birlikte vergi iade olayı da hayatımızda bulunmakta.. İlk başladığı senelerde her ay verilen ve her harcamanın belgesinin kabul olduğu o dönemlerde belge toplamak ve yazmak daha kolay oluyordu...Her harcamanın geçtiği o dönemlerde, tüketici her yaptığı harcamanın fişini almaya daha bir özen gösteriyordu.. Vatandaş bu şekilde devletten vergi kaçırılmasına daha az olanak veriyordu..

Oysa günümüzde temel yiyecek maddelerinin dışında, insanların gıda kadar ihtiyacı olan, temel temizlik maddelerinin harcama fişinin vergi iadesinde kullanılmaması, vatandaşda ''Nasıl olsa geçmiyor, almama da gerek yok ''düşüncesi yaratıyor... Biliyorsunuz ki, temel temizlik maddeleri, kişilerin sağlıkları yönünden mutlaka kullanması gereken maddelerdir... Bir dişmacunu, bir sabun, çamaşırların temizliği için kullanılan deterjanlar, kişisel bakım ürünleri bunların neden bu uygulamaya sokulmayıp, lüks olarak kabul edilmesine anlam veremiyorum... Nitekim bu tür harcamalar yüklüce fatura toplamları oluşturuyor. Kişilerin hemen hemen günlük gıda ihtiyaçları kadar, temizlik malzemelerine de gereksinimleri vardır..

Her ay verildiği dönemlerde belgelerin toplanmasının daha kolay ve doğru olduğunu düşünüyorum.. Eski düzende toplanan belgeler daha dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde verildiğinden eminim..

Günümüzde neler oluyor?.. Tüm sene boyunca toplayabilen topluyor, toplayamayan ihtiyacını fiş satın alarak gidermeye çalışıyor.. Yüzdelik karşılığında, sahte olup olmadığı belli olmayan fatura ve fişler satın alarak vergi iadesini doldurmaya çalışıyor.. Bu durum da fırsatçılara meydan veriyor..... Sahte fatura koçanları ile ortalıklarda fiş satıyorlar veya gerçek olsa bile seri şeklinde fişler satıyorlar..

Yetkiler hiç mi dikkat etmiyorlar acaba!!.. Bir seri ekmek fişi mesela.. Bir ailenin o kadar ekmek tüketmesine imkan yok.. Fakat zarfında var.. Böyle bir sistem ne kadar etik ve doğrudur acaba?.. Değil tabiki... Başka bir örnek, tonlarca kuruyemiş veya bakliyat fişleri.. Mümkün mü o kadar kuruyemişin ve bakliyatın tüketilmesi... Yani yanlış uygulamalar çok..

Bu durumda vatandaşı suçlamak bana göre yersiz.. Devlet vatandaşı bu şekilde bir nevi suça teşvik ediyor.. Bir tarafın fiş satmasına, diğer tarafın gerçekliğini bilmeden satın almasına... İnsanların alım gücü zaten düşük, vergi iade matrahlarının sırf yiyecek sağlık ve eğitim olarak doldurabilmeleri zaten imkansız...Tüm bunları yetkililerin bizlerden daha iyi bildiğine eminim, fakat neden böyle yanlış uygulamalara devam edildiğine anlam vermiş değilim..

Devletimiz, tüm harcamaları kabul etmedikçe, bu tür yolsuzluklara, etik olmayan davranışlara, kandırmacalara mahal vermiş olacaktır...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..