Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '15

 
Kategori
Siyaset
 

Devlet sürekli değişen organizasyon; teamülü, geleneği olmaz

Devlet sürekli değişen organizasyon; teamülü, geleneği olmaz
 

Kılıç kalkan devletlerinin geleneği vardı; Tonyukuk amucam napmış, Harzem atları nasıl yemlermiş Selçuk’a, Osmanlı’ya kaldı. Gelenek teamül mazinin çöplüklerine, gün bugündür, bugünün şartları neyi nasıl gerektirirse öyle.

Statükocu zümre yeni, işlerine gelmeyen ya da karşı oldukları bir şeye hemen “siyasi teamüllere aykırı” diye atılıyorlar. Değişim tepede başlar; halkın değişmesini beklersen ooooo çok beklersin…

Hatırlayın Kerim Korkut’un yazılarında dalga geçtiği konuları… Vatanın bütünlüğü, “Üniter devlet yanlış siyaset” dedik.  “rejim tehlikede” sözünü alaya aldık. “istikrar” lafına tavukları gıdaklattık. Devleti yıkmak idamlık suç değil dedik. Kimden ses çıktı. Yürek ister. Biz korkusuzca yazdıktan sonra şimdi herkes konuşmaya başladı. Bizde laga luga yok, neye karşıysak biliniyor.

Gelenek icraatı yavaşlatır. Neymiş teamül dedikleri. Bir zamanların doğruları. Yerleşik devlet davranışları, protokol, prosedür filan. Ya bırakın Allah aşkına, modern devlet bunlarla uğraşır mı? Cumhurbaşkanı frak giyermiş, giymese nolur. Devleti bu tür şeylerden kurtaracağız, daha önemlisi devleti devletten kurtaracağız. Devlet için teamül bir nevi bürokrasi.

Yönetimde hizmet edenler bu bağlayıcı/engelleyici gereksiz argümanlar yüzünden özgür hareket edemiyor. Tamam, teamülsüzlük çok ciddi bir kaosa neden olursa bazı standartlar konulabilir. Ama bu örneğin Anayasanın ilk dört maddesi gibi “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” cinsinden olmaz. Kuran ayeti mi bu, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..