Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Devlet televizyonunda bir ilk!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu. Ekranda bir program var. Programın adı 'Enine Boyuna'. İçeriği: Türkiye'de ki türban tartışmalarının enine boyuna tartışılması. Programın stüdyodaki konukları: Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Çoban, sosyolog Tülin Bumin, yazar Nazlı Ilıcak, sosyolog-yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu.

Sosyolog-yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, bir ilke imza attı. Programa türbanıyla katılan Barbarosoğlu, TRT'de erkana çıkan ilk türbanlı isim oldu. Türbanlı sosyoloğu ekranda gören pek çok vatandaş TRT'ye tepki telefonları yağdırdı ve TRT'nin telefonları kilitlendi.

Bildiğiniz gibi üniversitelerde ve kamusal alanda türban takmak yasak. TRT'de bir kamusal alan. Peki Türkiye'nin devlet televizyonu, yasak olduğunu bile bile neden bu türbanlı bayanı ekrana çıkarttı? Kadrolaşma bu kadar mı ilerledi? Bunlara kim dur diyecek? Türbanlıların devletin kurumlarında dolaşmalarına kim izin veriyor? Bu ülkede yasaklar ne zamandan beri uygulanmaz oldu? Türban Çankaya'ya girdi, seslenen olmadı. TRT'ye de girdi, büyük ihtimalle yine seslenen olmayacak. Şimdi sıra hangi devlet kurumunda?

Yasakların uygulanmasını sağlayacak olan kim? Devletin kurumları. Yasağa uymayanları cezalandıracak olan kim? Yine devletin kurumları. Yasağa uymayan kim? Devlet memurları. Yani devletin kurumlarında ki görevliler. Buna izin verenler kim? Hangi devlet kurumları görevini yapmıyor?

Türkiye laik sistemle yönetilen bir ülkedir. Laik sistemle yönetilen bu ülkede kamusal alanda türban takmak "yasaktır". Türbanın serbest olması için Anayasa değişikliği gerekmektedir. Anayasa'da ki bazı maddeler değişitirilmedikçe "hiç kimse" kamusal alanda türban takamaz. Bu yasağa uymayan, T.C. kanunlarına göre suçludur. Gereği yapılmalıdır.

Bu yazı, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin laik bir devlet olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre kamusal alanda türban takmanın yasak olduğunu unutanlara hitaben yazılmıştır. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..