Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

Devleti ve yöneticilerini önceleyenler...

Devleti ve yöneticilerini önceleyenler...
 

Dersim tartışmalarını izlerken şunu fark ettim: Katliamdan, o dönemin yöneticileri sorumlu tutulur, imajları zarar görür korkusuyla, bazıları, öne atılıp kendisini feda ediyor. Olay bu kadar net ortaya çıkarılmamış olsaydı "Katliam olmamıştır!" diyebilir, buna inanmaya hazır kitleleri ikna edebilir ve kendilerini bu şekilde bitirmeden, konuyu yine geçiştirebilirlerdi belki.

Dersim tartışmalarında bu insanların yanında durmayan muhafazakâr kesim, ileride, “Ermeni Tehciri” konusu açıldığında da, yine aynı şekilde, karşılarında duracak mı acaba? "Dersimde isyan yoktu. Olsa dahi masum insanları katletmek mi gerekirdi?" diyerek, olan biteni şiddetle eleştirenler, benzer sözleri ileride de sarf edebilecekler mi?

Muhafazakârların siyasi lideri ve kanaat önderlerinin Dersim konusunda ahlaki bir duruş sergilediği bir zamanda, bu soruları sormak belki doğru değil. Fakat cumhuriyet döneminde yapılan acımasızlıkları Osmanlı üzerinden eleştirmek, "Ecdadımız masum bir kişiyi dahi katletmemiştir" gibi laflar söylemek de doğru değil.

"Sonraki nesiller geçmişimizle gurur duysun" meselesine kafayı takanlar, bu yüzden olayları çarpıtarak kayda geçirenler de bir gün tarih olacak... Ve gelecekte, torunlarımız, geçmişi ve bu günü değerlendirirken, olaylara daha insani bir perspektiften bakacak, hangi gerekçeyle ve kimler yapmış olursa olsun, hiç bir acımasızlığı anlamaya çalışmayacaklar, hiç bir katliam sorumlusuyla ve hatta o ölümleri hafifseyen, devleti ve yöneticilerini önceleyen öz be öz dedeleriyle bile gurur duymayacaklardır.

 
Toplam blog
: 62
: 577
Kayıt tarihi
: 12.09.11
 
 

1963 Rize doğumluyum. İlkokulu Rize'de, ortaokulu Üsküdar'da okudum. Elektrik Teknik Bilimler kur..