Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Devletten mektup var!

Devletten mektup var!
 

Eve vergi dairesinden bir zarf gelmiş, hem de eşimin adına. Alışık olmadığımız bu durum ev ahalisini (ben de dahil)  panikletmedi desem yalan olur. "Bayram değil seyran değil vergi dairesi bize ne zarfı yollar ki" diye içimden geçirirken heyecanla açtığımız zarftan, araç vergisinin ödenmemiş taksitinin uyarısı çıktı, çok şükür (  belli mi olur benimle, ya da eşimle aynı ismi taşıyan birinden dolayı  yanlışlıkla haciz de gelebilir güzel Ülkemde).

Devletim yeni arayışlar içerisinde belli ki. Birilerinin, "hadi değiştirelim" diye başladığı işler; anlamsız kuralsız,  doğuracağı sonuçları bilmeden, iyice irdelenmeden yapılıyor gene.

İnsanların borçlarının bildirilmesi, belki kimilerinde: "ne var ki bunda, Devlet hatırlatsın" diye tepki doğurabilir. Ancak işin aslı başka.

Örneğin araç vergi borcunun ödenmeme imkanı var mı. Hele hele araç sahibi, devletin vergi mükellefi, devlet memuru ya da çalışanıysa. Elbetteki hayır. Devlet istediği anda vergisini faiziyle tahsil edebilir. Bunun için insanların evlerine vergi dairelerinden binlerce zarf göndermeye hiç lüzum yok. Eğer bu işler zarflı uyarılarla çözülüyorsa, memurlar, emekliler ödenmeyen maaş farkları için Maliyecilerin -Bakan dahil- evlerini zarf yağmuruna mı tutsa! Belki daha çabuklaşır işler. Yolu Devlet gösterdi, millet ne yapsın. Ya da bu mantıkla ödenen her vergi için Devletin Teşekkür yazısı göndermesi gerekmez mi?

İşin başka bir yanı, ailesini borçlarından haberdar etmeyip, üzmek istemeyen insanların olabileceği, bu işi düzenleyen işgüzarların hiç mi aklına gelmez. Çok cüz'i miktarda borcu olanlar da dahil olmak üzere, insanları vergi dairelerinden ihtarname çekilmiş pozisyonuna sokan bir tarz, kimin fikri, merak ettim doğrusu.

Bir zamanların cevval! Maliye Bakanı Unakıtan'ı bile gölgede bırakan bu hamle bana göre Devleti   işgüzar  göstermekten başka bir uğraş değil.

Borcuna sadık insana borcunu bildirmeseniz de uygun zamanında ödeyecektir. Lakin soyguncular içinse, peşlerinden gönderilen zarf hiç bir anlam ifade etmeyecektir. Bütün bu gönderilen zarflardaki bildirilen toplam borç tutarı, bazı patronların affedilen borçlarının yanında muhtemelen solda sıfır kalıyordur.

Bu tür bildirimler için, insanların e-mail adresleri kullanılarak ağaç katliamı önlensin, tasarruf yapılsın diye birileri didinirken, bu yapılan icraatla, tam eski usul, hantal Devlet zihniyetinin örneği sergilendi.

Vergi dairesi mektup yollayıp taciz etmiş de, vatandaş gidip vergisini yatırmış! Bakış açınızı sevsinler. Hangi yılda kalmışsınız siz böyle.

Devlet alacağını bilir,kayıt altında tutar tahsil edemediğini faiziyle almak için her türlü kanuni işlemini yapar buraya kadar tamam. Ama uçan kuştan bile tüm dünyadaki en fahiş vergilerin alındığı ülkemde evlere,  "Devlete verginizi verin, yoksa...." diye mektup da gönderilmez be Devletim....

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..