Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '19

 
Kategori
Hukuk
 

Devre Tatil Sözleşmeleri

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 50.maddesine göre “Devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmelerdir.” Belirli bir hissenin tapuda şerh olarak tüketiciye verilmesi şeklinde bir ayni hakka konu olabileceği gibi bir şahsi hak tesisine de konu olabilir.

HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?

Devre Tatil Sözleşmeleri sözleşme özgürlüğü prensibi içerisinde yapılan atipik ve karma bir sözleşmedir.

SÖZLEŞMEDEN CAYMA HAKKI NE ZAMAN KULLANILIR?

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 50. Maddesi’nin 6.fıkrasında tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayabileceği düzenlenmiştir. Sözleşmenin teslim tarihiyle birlikte 14 günlük süre başlar.

SATICI SÖZLEŞMEYE KONU SENET VEYA ÜCRETLERİ NE ZAMAN TESLİM ETMELİDİR?

Satıcı cayma bildirimi kendisine ulaştığı tarihten en geç 14 gün içinde tüketiciyi borç altına sokan her türlü senet, bono vb. belgeyi tüketiciye iade etmek ayrıca o tarihe kadar tüketicinin ödediği herhangi bir tutar varsa bu tutarları ödemekle yükümlüdür.

CAYMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILMALIDIR?

Ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde bildirim noterlikler aracılığıyla yapılmalıdır. Sözleşmeden caydığını veya iptalini istediğini açıkça belirttiği bir ihtarnameyi noter aracılığıyla göndermelidir.

CAYMA SÜRESİ HANGİ DURUMLARDA UZAR?

 Ön bilgilendirme formu tüketiciye  sözleşmenin imzalanmasında 1 gün  önce verilmemişse ya da formda sözleşmenin iptali ve buna ilişkin sonuçlar yer almıyorsa / Cayma formu sözleşmenin kurulduğu sırada tüketiciye  verilmemişse sözleşmenin itali süresi 1 yıl uzamaktadır.

TÜKETİCİ SÖZLEŞMEYİ İMZALAMIŞ OLSA BİLE TATİL HAKKINI KULLANMAMIŞSA CAYMA HAKKINI KULLANABİLİR Mİ?

TC Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2018/544 Esas Sayılı ve 2018/1421 Karar sayılı 4.10.2018 tarihli kararında tüketici tatil hakkını kullanmamış ise cayma hakkı süresinin askıda kalacağına karar vermiştir.

ÖN ÖDEMELİ DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

 Tüketicinin ayni hakka konu bir taşınmazın satış bedelini veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkı bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcı veya sağlayıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı ya da kullanım hakkını tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelerdir.

TESLİM NE ZAMAN GERÇEKLEŞMİŞ SAYILIR?

Kat mülkiyetine konu taşınmazın tüketici adına tescili veya kat irtifakına konu taşınmazın tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte taşınmazın zilyetliğinin devri ile teslim veya devir gerçekleşmiş kabul edilir.

ÖN ÖDEMELİ TATİL SÖZLEŞMELERİNDE SÖZLEŞMEDEN DÖNME HAKKI NE ZAMAN KULLANILIR?

Devir veya teslim tarihine kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilir. Ancak sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Eğer satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez.

ÖN ÖDEMELİ TATİL SÖZLEŞMELERİNDE SATICI SÖZLEŞMEYE KONU SENET VEYA ÜCRETLERİ NE ZAMAN TESLİM ETMELİDİR?

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir.

ÖN ÖDEMELİ TATİL SÖZLEŞMELERİNDE TÜKETİCİ SÖZLEŞMEYE KONU SENET VEYA ÜCRETLERİ NE ZAMAN TESLİM ETMELİDİR?

Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder

Yukarıda akla gelebilecek ve merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştım. Sevgiyle kalın.

Av. Zeynep Atatanır

 

 
Toplam blog
: 4
: 916
Kayıt tarihi
: 20.01.19
 
 

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun. Gaziantep Barosuna kayıtlı avukat. ..