Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Devrim'in 48. Yılı

İzlenimler

Gizemli Bir Söyleşi Nabide KILINÇ


DEVRİM’İN 48. YILI...


Devrim’in 48.yılına girdiği şu günlerde elimde bir solukta okuyup bitirdiğim iki güzel eser var. Biri Attila İlhan’ın “O Sarışın Kurt”.

Attila İlhan’ın diğer eseri olan “Gazi Paşa” yı daha önce okuyup bitirmiştim. Ancak, bu eserini çok daha başarılı vermiştir. Attila İlhan bu kitabı yazarken, çok heyecanlı bir araştırma içersine girmiştir.O nedenle” O Sarışın Kurt “ benim için bambaşkaydı. Büyük Atatürk’ü, Çankaya’yı 1920’li yıllarının yaşamaktı.Okurken bu zaman diliminden kopmuştum.

Diğeri “Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer”dir.

“Geldikleri Gibi Giderler! Sözünü büyük Atatürk ilk Cevat Abbas’a söyler.

Cevat Abbas Gürer kimdir?

Atatürk’ün yanıbaşından hiç ayrılmayan yaveri, inançlı bir kumandan, tam Atatürkçü’dür.

Bu büyük tarihsel beraberlik Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyet’ine giden süreçte yaşanıyor.

Türk Hava Kurumunun kurucusu Cevat Abbas Gürer.

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önemli belgelerinden birini “Amasya Genelgesi”ni gaz lambalarıyla aydınlanan odada Mustafa Kemal Paşa yaverine “yaz bakalım” der ve yazdırır. Bu Cevat Abbas Gürer’dir. Mustafa Kemal Paşa’nın yanında Çanakkale’ye gidiyor.

Bugüne kadar okumadığım en yeni belgeleri, raporları sundu kitap. Cevat Abbas Gürer’i okumak büyü Atatürk’e k yakın olmak, O’nu anlamak, ve O’nu yaşamak kadar heyecanlıdır.

Bu tarihsel yolculuk içerisinde, bir de baktım ki, Gazetem Devrim 48 yıllık bir süreçte tarihsel, kültürel, tüm sosyal boyutlarıyla taşınıyor geleceğe...

48 yıllık süreçte ilkelerinden asla taviz vermeyen, basın anlayışını” doğru ve kararlı “bir tutumla inançla sürdürerek yaşıyor DEVRİM.

Kök salmış Devrim. Soyağacıdır. Bu soyağacı dallarını ülkenin dört bir yanına salmış, Muğla’dan Anadolu’ya ilmek ilmek örülen Anadolu Basını’nın gündemini yaratmış, DEVRİM ekolüyle... Bunu tarifsiz, inançlı yüreğiyle ören Devrim’in sahibi ve başyazarı değerli büyüğüm Ünal Türkeş’tir.devrim ancak onunla özdeşleşmiştir.

Devrim’i “devrim” yapan önce inançları, ruhları, yürekleridir. Bu 48 yıllık tarihsel süreci yaşayanlar iyi bilecekler ki, bizler de anlıyoruz DEVRİM Anadolu’da basın devrimini yaratmıştır.

Her yerde, her an Devrim.

Devrim’in kurucularından H.Nuri Öncüeri hemen ansıyalım. Muğla’daki değerli ağabeyim Erman Şahin Muğla’nın kültürü, tarihi ve sosyal dokusunun mimarıdır. Sevgili Oktay ağabey (Ekinci) Devrim’in öncül, tarihsel ve kültürel birikimidir.

Evet. Güçlü bir 48 yıl. Güçlü bir tarihsel süreç. Ve bu sürecin inançlıları...

Devrim Gazetesinin seveni İzmir Yaşar Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr Şadan Gökovalı’dır. Sevgili hocamın Akyaka’daki denizi şiir gibi çevreleyen söyleşisini dinleyemedim. Fakat Datça’da, güzel bir akşamda amfitiyatroda uluslar arası şiir buluşmasında şairlerin şiirlerini o enginliğiyle dinledim. Kimler yoktu ki şiirde... Kosovalı. Suriyeli, Azerbaycanlı, KKTC’den şairler, Müşfik Kenter’i dinledim, mütevazi duruşuyla, o bir sanatçıydı, o bir kültür birikimiydi...

Söz şiirden açılmışken, Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek’ten rica edelim.Şiir gibi Muğla’nın şairlerini dinlemeyi de çok özledim.

48.yılında Gazetem Devrim’in içinde emekle ve sevgiyle çalışanlarını kutluyorum. Devrim’de olmak devrim ve ilkelerini özümsemekle olur.

Devrim’i sarıp sarmalayan Güneyde Yaşayan Çınar büyük bir araştırmacı ve “gönül dostum” ve büyüğüm Ünal Şöhret Dirlik’tir.

“Eskiden kitapsızdı, şimdi kitaplı oldu” başlıklı yazısında “kitaplar için kim ne yazmış en iyi Nabide Kılınç takip ederdi”. Son günlerde onun da sesi soluğu kesildi. Mutlaka kitaplığının bir eksiği vardır da yaptıramamıştır” diyor. Belli ki, Yatağan Demeç Gazetesi’nin başyazarı sevgili S.Sakin Koşar beyefendi de şikayet ediyor. “Sitem dediği size değildi Osman Kocakır” başlıklı yazısında.

Şadan Gökovalı, Sakin Koşar, Ünal Şöhret Dirlik, Yükselecek Demirel bu süreçteki güçlü beraberlikte inançlarıyla güzellikleri varedenler.

Sevdiklerime bir açıklama borcum var. Ünal Şöhret Dirlik haklıdır. Kütüphanenin bazı projelerini gerçekleştiremiyorum. Geleceğe inançla ve ruhla taşıdığım kütüphanede bunlar beni çok ciddi olarak düşündürmektedir.

Tarihsel, ilkeli ve sabırlı bir süreçte 48 yılla kutlulanmıştır Devrim. Yanan bir meşeledir, Ünal Türkeş...

Devrim’e kutlu, bize ışık olsun...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..