Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '20

 
Kategori
Güncel
 

Devrimci Fatih Terim!

 

Galatasaray'da Fatih Terim'in sözleşme şartları belli oldu

Devrimci Fatih Terim:

Yok hayır, Terim, “Che’liğe” soyunmadı. Kurt futbol adamı bunca yıl yaşadıklarından sonra, ustasının (Jupp Derwall) yoluna girip, “Devrimci bir alt yapı çalışması” yapmaya, takımının iskeletini istikbal vaat eden yerli oyunculardan kurmaya karar verdi. Yabancı futbolcu alınırsa da ahı gitmiş, vahı kalmış adamlar değil, milli takımlarda oynamış, umut vaat eden gençler transfer edilecek. Asla büyük paralar sarf edilerek çilek peşinde koşulmayacak. Bu bakımdan Falcao, belki de “Son Mohikan” olabilir.

Ne diyelim? Darısı tüm külüplerimizin başına!

          Daron Acemoğlu'na büyük onur

Kapsayıcı ya da Dışlayıcı Kurumlar: Kalkınma Teorisinde Yani Bir yaklaşım

                    Aslında konu çok kapsamlı.Ünlü Ekonomist Daron Acemoğlu’nun “Ulusların Yükselişi ve Düşüşü” kitabında yazdığı tezler sayfalarca anlatılabilir. Ancak çok kısa özeti şu: Hangi millet olursa olsun veya hangi coğrafyada yer alırsa alsın bir ulusun kalkınma becerisi “Kapsayıcı Kurumlarla” çok yakından ilgilidir. Acemoğlu kitabında ABD ve Meksika örneklerini veriyor. Kapsayıcı kurumlar açısından çok çok daha zengin, tavizsiz demokrasi ve özgürlükler ülkesi olan ABD; sanayi ötesi bir toplum olmasına rağmen Meksika, orta gelir tuzağından kurtulamayan, sanayileşmesini tamamlayamamış, demokrasi geleneği olmayan, genelde diktatörlerin ve onların beslemesi bürokrat ve iş adamlarının idare ettiği bir ülkedir. Her yıl yüzbinlerce kişi dikenli tellerle kapatılmış ABD sınırlarına, karşıya geçebilmek için ümit yolculuklarına çıkmaktadır.

            Acemoğlu, Afrika’da Botswana örneğini veriyor. Dünyanın en fakir ülkelerinin bulunduğu Afrika’da, şimdiden orta gelir düzeyine erişen Botswana, bu kıtada pek rastlanmayan kapsayıcı kurumlara ve işleyen bir demokrasiye sahip. Bu yüzdem de diğer Afrika ülkelerinden kalın çizgilerle ayrılmaktadır.

            Kitapta buna benzer çok örnekler var. Başka bir yazımızda bunlardan söz edeceğiz. Peki, nedir bu kapsayıcı kurumlar?; Tarafsız ve bağımsız bir hukuk sistemi, işleyen bir demokrasi, güçlü partiler ve parlamento, bilim üreten  üniversiteler, üretici birlikleri, meslek odaları, etkin STK’lar…

            Acemoğlu’lun kitabı, başta Ortadoğu olmak üzere bir türlü gelişmiş ülke olmayı beceremeyen ulus veya devletlerin karanlık arka planını deşifre ediyor.

            Edebiyat Yarışmaları ya da Al Gülüm Ver gülüm

            Aşağı yukarı 1980 yılı başından beri yani 40 yıldır öykü ve şiir yazmama rağmen, bu dallarda edebiyat yarışmalarına katılmayı çok düşünmedim. Özene bezene yazdığım öykü ve şiirlerle bir iki defa denedimse de bu, bile bile lades oldu. Çünkü memleketimizde bu tür yarışmalar çoğunlukla “Al gülüm ver gülüme“ dayanır. Hepsi değilse bile büyük çoğunluğunda kazandırılacak yarışmacı önceden bellidir. Hatta kazanacaklar sıraya konur. Bu yıl ben, seneye sen gibi…Burada amaç kendilerine yakın yazarlara yol açmak, reklâmını ve tanıtımını yapmaktır. Üstelik sağ sol da fark etmez. Her iki grubunda metodları aynıdır. Sağ grup genelde dini mesajlı olanları seçer. Juriler buna göre ayarlanır. Genelde ya Küdüs’ten, ya da Filistin’den bahsedeceksin..Ya da çeşitli dini argümanları konu edinmelisin.

            Solun istedikleri ya sınıf çatışmasıdır, ya da yerli yabancı eski tüfekleri övmek. Hele hele Nazım Hikmet veya Che’den dem vurdun mu iyi puanlar alırsın. Bu iki grubun dışında kaldıysan Nobelli Okran Pamuk olsan ne yazar! Hatta reklâm malzemesi olursun.” Bakın, ünlü yazar falanca da yarışmaya iştirak etti ama bizim yazarımız ona rağmen kazandı”

            Bir yerlerden ödül almanın, kitaplarını bastırabilmek veya kitabın çok satış yapmasını sağlamak için etkili bir yöntem olduğu muhakkak. Ancak durum bu merkezde olunca kendi derdine yanarak yazmaya devam!

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..