Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '08

 
Kategori
Güncel
 

Devrimcilik üzerine

Devrimcilik üzerine
 

"Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Toplumsal yaşamda, ilim ve fen alanında başarı için yegane olgunlaşma ve ilerleme yolu budur. Hayata ve yaşayışa hakim olan hükümlerin zamanla değişme, gelişme ve yenileşmesi zorunludur.

Efendiler, yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı Türkiye Cumhuriyeti halkını, tamamen yeni ve bütün anlam ve biçimleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır. Devrimlerimizin asıl ilkesi budur. Bu gerçeği kabul etmeyen zihniyetleri darmadağın etmek zorunludur. Şimdiye kadar ulusun beynini paslandırarak uyuşturan bu zihniyette bulunanlar olmuştur. Her halde mevcut hurafeler tamamen kovulacaktır. Onlar çıkarılmadıkça beyinlere gerçeğin ışıklarını sokmak olanaksızdır." ATATÜRK (Söylev ve Demeçler, cilt 2)

Devrim kısa sürede oluşan köklü değişikliklerdir. Devlet eliyle toplumsal yaşamın ve ülke kurumlarının akla uygun, ölçülü yöntemlerle ve köklü biçimde yenileştirilmesidir.

İnsanları, öteki canlılardan ayıran en belirgin niteliklerdir, akıl ve düşünce. İnsanlar hiçbir dönemde elindeki ile yetinmemiştir. Sürekli daha iyiyi, daha yeniyi, daha güzeli, daha doğruyu arar durur. Hep aynı çağın yaşama koşullarına razı olan, yenileşmeye ve değişmeye kapalı uluslar yok olup gitmişlerdir.

Kalkınmada geri kalmış Asya ve yeni uygarlığı simgeleyen Avrupa anakaraları arasında bulunan Osmanlı Devletinin geri kalmış bir ülke olmaktan çıkarılması için yapılan yenileşme ve batılılaşma çabaları ya yetersiz kalmış ya da gerici güçlerce her defasında engellenmiştir.

Mustafa Kemal, kurulan yeni Türk devletinde kültürü, teknolojisi ve yaşam koşullarıyla batılı bir toplum yaratmayı başarmıştı. Saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyet yönetimine geçilmesi, halifeliğin kaldırılarak laik bir yönetim anlayışının yerleştirilebilmesi, harf devrimi, tekke ve zaviyelerin kapatılması, uluslar arası ölçü birimlerinin kabul edilmesi, çağdaş eğitime geçiş, tarih ve dil devrimleri, kadınlarımıza tanınan haklar, hukuk devrimi ve getirilen tüm öteki yenilikler; Atatürk’ün Türk halkındaki devrimci ruhu harekete geçirebilmesi ve halkı devrimlerin gerekliliğine inandırabilmesiyle gerçekleştirilebilmiştir.

Türk devrimi; çözüm yollarıyla bütün insan topluluklarını kapsayacak derinlik ve genişliktedir. Gelişmesini tamamlayamamış uluslara hala canlı bir örnektir. Norveç dilinde, içinden çıkılmaz durum ve olaylar karşısında , “ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNMEK” diye bir deyim yerleşmiştir.

Bugün, Atatürk ilke ve devrimlerinin aşındırılmaya, yozlaştırılmaya çalışıldığı bir gerçektir. Karşı devrimin aldığı mesafe, ulaştığı boyut küçümsenemez, görmezden gelinemez. Ancak tüm gerici odaklar ve bunların kazanımları, sel sularının önündeki bentler gibi yıkılıp yok olmaya mahkumdurlar.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..