Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '13

 
Kategori
Tarih
 

Devrimin genelgesi

Devrimin genelgesi
 

AMASYA GENELGESİ'NİN 94. YILDÖNÜMÜ


Bugün (22 Haziran 2013 günü), Milli Bağımsızlık Savaşı’mızda, milleti ve ülkeyi devrime götüren, Milli Mücadele’nin rotasını belirleyen, antiemperyalist direnişe girişen halk kitleleri kurtuluşa götüren temel belge olarak tarihe geçen, Mustafa Kemal Atatürk tarafından21-22 Haziran 1919 gecesi yazdırılan ve yayınlanan –telgrafla tüm ülkeye yayılan- Amasya Genelgesi’nin 94. yıldönümü.
 
Bugün (22 Haziran 2013 günü), Milli Bağımsızlık Savaşı’mızda, milleti ve ülkeyi devrime götüren, Milli Mücadele’nin rotasını belirleyen, antiemperyalist direnişe girişen halk kitleleri kurtuluşa götüren temel belge olarak tarihe geçen, Mustafa Kemal Atatürk tarafından21-22 Haziran 1919 gecesi yazdırılan ve yayınlanan –telgrafla tüm ülkeye yayılan- Amasya Genelgesi’nin 94. yıldönümü. Türk milleti bugün de aşağı yukarı aynı koşullarda ikinci bir Kurtuluş Savaşı mücadelesi içinde yaşamaktadır. Tarihin ilk antiemperyalist Kurtuluş Savaşını vermiş olan Türk milleti bugün de devrimin eşiğinde bulunmaktadır. Taksim direnişiyle Haçlı irticaya karşı mücadele bayrağını yükselten Türk milleti, bugün de devrimci halklar kategorisine girdiğini eylemli olarak kanıtlamaktadır.
 
TAM BAĞIMSIZ BİR TÜKİYE’NİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI BELGE
 
Üzerinden tam 94 yıl geçen, tambağımsız bir Türkiye’nin temellerinin oluşturulduğu, bir devrim bildirisi niteliği taşıyan belgeyi Mustafa Kemal 21-22 Haziran 2919 gecesi yaveri Cevat Abbas Bey’e yazdırmıştı. 
 
"Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir." maddesiyle başlayan genelgede bağımsızlık savaşımızın rotası belirlendi.
 
TARİHİMİZDE İLK KEZ MİLLİ İRADEYE VURGU
 
İstanbul Hükümeti’nin Türk Milleti’ne karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği somut olarak belirtildiği, milli cemiyetlerin birleştirildiği Sivas Kongresi ve Milli Mücadele için belirleyici kararların alındığı Erzurum Kongresi’ni toplama kararının da alındığı, antiemperyalist milli cephede milleti ve mücadeleyi birleştiren, milli bir hareket haline getiren Genelge’de, "milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" maddesiyle ilk kez milli iradeye vurgu yapıldı.
 
TÜRKİYE TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI
 
Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi sıfatı ile imzaladığı, Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak benimsenen ve halkı kurutuluşa götüren Türk Milletinin kaderini değiştiren bu tarihi belgeye Atatürk'ün silah arkadaşları Rauf Bey, Ali Fuat Paşa ve Refet Bey de imza attı.
 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..