Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

DHT Testi ve Merak Edilenler

Medikal estetik uygulamalarına ve saç dökülmesi tedavilerine artan ilgi ile birlikte insanlar arasında DHT hormonuna olan ilgi ve merak da artmıştır. DHT hormonu, ciltten beyine, akciğerden kemik yapımıza kadar bedenimizdeki birçok bölgede farklı etkilere sahip ve oldukça önemli bir hormondur ancak bu hormonun bu kadar popülerleşmesinin sebebi ise daha çok saç dökülmesi ve kelleşme ile alakalandırılıyor olmasıdır. 

Öyleyse bugün ki blog köşemizde, kısa soru ve cevaplarla DHT hormonu nedir, etkileri inceleyelim.

DHT Hormonu Nedir? 

Dihidrotestosteron yani DHT hormonunu, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronunu aktif hali olarak düşünebiliriz. Testosteronun hormonunun aktif hale gelebilmesi için çeşitli enzimler (5-alfaredüktaz..) ile birleşerek DHT'yi oluşturur. 

DHT hormonunun geniş etki ağı arasında, anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinden, saç kökleri arasındaki androjen reseptörlerine sıkı sıkıya bağlanmasına kadar birçok farklı noktalar vardır. Bizim bu yazı da üzerine duracağımız konu daha çok son zamanlarda merak konusu haline gelen DHT hormonu ve saç dökülmesine etkilere ile alakalı olacaktır. 

DHT - Saç Dökülmesi İlişkisi

Kalıcı bir saç dökülmesi çeşidi olan androgenetik alopesi, genetik bir duyarlılık sebebiyle saç köklerinin dht hormonundan olumsuz etkilenmesine ve ince kılcal tüylere dönmesine neden olur. Genetik yapıdan gelen aktarımlar buı kişilerin kıl köklerindeki reseptörlerin androjen hormonlarından daha çok etkilenmesine sebep olabilmektedir. Bazı saç kökleri, DHT hormonununu metabolize ederken, bir yandan da büyümeyi engeller. Bazı durumlar da ise kıl büyümesinin stümile edildiği bilinmektedir. Bu nedenle genetik yatkınlık olsa bile androjen vücut kıllarını güçlendirirken, saçlarda dökülmelere neden olabilir. 

Önemli nokta: DHT Hormonu seviyeniz ne olursa olsun, genetik bir yatkınlık yoksa, androgenetik saç dökülmesi (erkek tipi saç dökülmesi) görülmez. Burada genetik yapı birincil önceliktir. Genetik yatkınlığın zaten varolduğu durumlar da ise DHT hormonu saç dökülmesi seviyesini arttırabilir. Bu ise zaten dihidrotestosterona karşı dayanıksız olan saç köklerinin daha çok dht'ye maruz kalmasının dökülme veya tüysel saç kıllarına dönüŞmesini hızlandırabilir. 

DHT Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

DHT saç dökülmesinin engellenmesi, durdurulması ve tedavi edilmesi için yoğun araştırmalar devam etmektedir. Tabiki günümüzde, saç köklerinin güçlenmesi veya DHT hormonunun sınırlandırılması gibi bazı yöntemler vardır. 

Minoksidil, finasterid gibi etken maddeleri olan ilaçlar, vücudun DHT üretimini sınırlandırarak saç kayıplarının önüne geçilmesini sağlar ya da saç ekimi gibi, DHT'den etkilenmeyen bölgelerdeki saçların, diğer alanlara nakledilmesi yöntemi de, dht saç dökülmesi sonrası kalıcı çözümlerdendir.

DHT saç dökülmesinin engellenebilmesi direkt ve tek seferlik bir tedavi ile mümkün değildir. Bunun için uzun süreli bir tedavi ve ek takviyeler gerekmektedir buna rağmen yine de DHT'nin saç köklerine olan etkisinin tamamen ortadan kaldırabilecek sağlıklı bir yöntem bulunamamıştır. 

Ailesinde genetik kelleşme olan erkeklerin, DHT seviyelerini kontrol ettirmeleri, Düzenli saç güçlendirici medikal yöntemlere başvurmaları (prp, saç mezoterapisi, saç aşısı...  vb) Erkek tipi saç dökülmesi için özel olarak geliştirilen DHT hormonu sınırlandırıcı ilaçlara yönelinmesi, beslenme şekillerini değiştirmeleri, sigara ve stresten uzak durmaları önerilir. 

DHT Hormon Testi Nerede Yapılır?

DHT hormonu testi saç dökülmenizin sebebinin anlaşılmasına destek olurken, sağlığınızla ilgili diğer birçok konuda da bilgi verecektir. DHT hormon testi yaptıran birim endokrinoloji bölümüdür. Bunun için önce dahiliye bölümünde muayene olabilirsiniz, doktoruzun sizi gerekiyorsa endokrinoloji servisine yönlendirecektir. 

DHT hormon testi, diğer tüm hormonlarda olduğu gibi endokrinoloji servisinde gerçekleştirilmektedir. 

 

 
Toplam blog
: 8
: 2942
Kayıt tarihi
: 09.07.19
 
 

 “Saç ekimi ve saç restorasyonuyla ilgili çalışmalarına Amerika'da başlayan Dr. Merdan Çelik, 2005 ..