Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

Diaspora’ nın derdi soykırım mı?

Diaspora’ nın derdi soykırım mı?
 

Diaspora’ nın Derdi


Ermenistan’da yaşayan sade Ermeni vatandaşı Diaspora’ nın derdinin sözde soykırım olmadığını elbette biliyor. Biliyor ama yapacakları bir şey yok. Onlara göre Rusya hariç Türkiye ve Azerbaycan tarafından kuşatılmışlar, dış dünya ile bağlantıları olacak sınır kapısı da Türkiye tarafından bir türlü açılmıyor. Ben olsam bana ne anlatılıyor ne empoze ediliyorsa ona inanırım. Tek dostları Rusya, Fransa, İngiltere, ABD ve birde Prof. Dr. Hamza Zülfikar’ ın anlatımı ile dünya kamuoyuna kasıtlı olarak yanlış aktarılan Diaspora Ermenileri. Sayın Prof. Dr. Hamza (*) Zülfikar “Diaspora Üzerine” adlı yazısında bakın şunları anlatıyor. Diyor ki: “M.Ö. 722 yılında krallıklarının çökmesi üzerine Yahudilerin Filistin dışındaki ülkelere sürülmesi, dağıtılması anlamına gelen diaspora Yunanca kökenlidir.

Bütün sözlüklerde Yahudiler (Jews) ile ilgili olarak kullanılan diaspora şimdi Ermeniler için de kullanılmaya başlandı. Bizler de bilinçsizce aynı yolu izleyerek diasporadaki Ermeniler, Ermeni diasporası gibi kullanımlarla bu sözün anlamını alabildiğine genişlettik ve hicret, tehcir, göç ettirme gibi sözler, aydınlarımız arasında diaspora olup çıktı.

Türkçe Sözlük, diaspora için kopuntu sözünü karşılık olarak göstermiş. Bu kavramın karşılığı bir ulustan ayrılma, kopma biçimde düşünülmüş.

Yerli ve yabancı hiçbir sözlükte Ermeniler için kullanılmamış olan, yalnızca Yahudilerin tarihteki durumlarıyla ilgili olarak geçen bu sözün kasıtlı olarak 1915'teki Ermeni olaylarıyla bağdaştırılması, dünya kamuoyunda plânlanan etkisini gösterdi ve kulaktan kulağa aktarılan tek yanlı tarih bilgileriyle Fransız parlâmenterleri de bu yanlış karara yönlendirildi.”

Neden bir kavram hiç ilgisi olmayan bir yerde kullanılıyor. Elbette kasıttan dolayı… Diaspora Ermelilerinin dünyanın en zengin insanlar oldukları biliniyor. Onlar Ermenistan’da yaşayan fakir Ermeni vatandaşın ne yaşadığını nereden bilsin. Onlar ellerindeki maddi güçle yarattıkları hayali senaryo ile davasına hizmet ettiklerini söyledikleri Ermeni kardeşlerine en büyük ihaneti yapıyorlar.

(*)Prof. Dr. Hamza Zülfikar, ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..