Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '09

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Diğer çocuklar...

Diğer çocuklar...
 

İnternette gezinip dururken bu resmi gördüm sayfaların birisinde.

Birileri, bu ortamlarda yaşam savaşı veriyor desem, ne tür bir savaş demek geldi içimden.

Evet ne tür bir savaş?

Kime ve neye karşı?

Günümüzün gerçeklerinden birisi de, bazı insanların şu aslanın artık miğdesinde olduğu söylenen ekmeğin peşinde, bir diğer insan gurubunun çöp diye atığı atıklarının içinden ekmeğini bulmak. Hem de hiç sağlıklı olmayan koşullarda.

Bu ortamın neresinde sağlıktan bahsetmek gerekir? Burada birkaç saati geçirmek bile bir dünya enfeksiyon kapma tehlikesi ile doluyken, nasıl oluyor da buralarda ekmek aranabiliyor?

Kim bu alanlarda soluk almaya bile birkaç dakika dayanabilir?

Evimizdeki mutfakta oluşan çöpün kokusuna bile dayanamazken hepimiz?

Hayat, bize sunulan kadar, ya da içinde doğduğumuz alan kadar çember açıyor çoğu zaman hepimize.

Resimdeki gibi bir yaşam süren insanlarda, ana ve babanın sunduğu olanaklar kadardır yaşam direnci çocuklarda. Doğduğunda bu tür ortamlardaki enfeksiyon ve diğer etkenlere ne kadar karşı koyabilir ve ne kadar immün sistemini geliştirebilirse yaşam şansı o kadar artacaktır.

Bazı bebekler doğduklarında en optimum şartlarda bile yaşam savaşı verirlerken, en ihmimamlı bakımla yaşayabilirken, diğer çocuklarda ise, yaşam ortamlarına uyum sağlayamayan malesef yok olmak zorunda kalmaktadır. Bir tür doğal seleksiyon.

Doğal seleksiyon doğada her ortamda olmakta ve normal koşullarda canlıya, yavrularına gelecek kuşaklara adaptasyon gücü katmaktadır.

Normal şartlarda doğmuş, büyümüş bir çocuğu bu tür bir ortama koyduğumuz ve ekmeğini buradan sağlamak zorunda bıraktığımızda büyük bir ihtimalle yaşayamaz.

Yaşayabilenler ise, algıladıkları, kendilerine verilen dünyada, hepsi bu kadar bir çember içinde yaşamaktadırlar. Yaşayamayanları, yaşatabilmek gibi bir çaba içinde olmayan anne ve babaları ise, -zaten çok olan ve ne gereği vardır anlayamadığım doğum oranının yüksekliği nedeniyle-gidenin arkasından bir yenisini yapmakta, dünyaya getirmekte hiç zaman kaybetmezler...

Hani insan hakları?

Hani ana babalık?

Hani sağlıklı yaşam hakkı?

Evet öylesi bir ortamda yaşayabiliyorlarsa belki çok kişiden daha sağlıklıdırlar. Bu durumda sağlık kavramı da tartışılır hale geliyor belki de.

En olumlu koşullarda yaşayıp da depresyon geçirenler...

En lezzetli ve bol sofralarda yemek yiyip de tadını alamayanlar...

En sağlıklı olduğu iddia edilen ortamlarda büyüyüp de hiç olmadık bir şekilde bir virüs veya bakteri yüzünden hayatını kaybedenler...

Oysa çöplüğü evi olanların, ekmeğini burada arayanların ne depseryondan haberi, ne depresif takılacak bir aileleri, ne de nasıl oldukları umurlarında olan ebeveyinleri var.

Kimin umrunda depresyon. ÖSS, OKS, sınavlar?...

Tek dertleri belki de biraz daha nitelikli bir başka çöplük olsa gerekli...

Hayat...

Gördüğün ve algıladığınla sınırlı çemberin...
 
Toplam blog
: 41
: 784
Kayıt tarihi
: 23.08.07
 
 

Üniversiteyi bitirdiğimden ve işe başladığımdan bu zamanabir hayli yıl geçmiş:). Bir de baktım ki em..