Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '07

 
Kategori
Elektronik
 

Digital fotoğraf makinesi nasıl alınır?

Eskiden "Güzel ve hatasız fotoğraf çekmek bir sanattır, kabiliyet işidir" denilirdi. Şimdilerde ise , hayatımıza giren digital fotoğraf makinelerinin kullanım kolaylıkları sayesinde hem hatayı minimuma indiriyorsunuz, hem de fazla bilgi sahibi olmadan kaliteli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Film derdi, ışık ayarı ve kadraj gibi sorunlar da artık digital fotoğraf makineleriyle birlikte ortadan kalktı.

Artık hafızanızın ve pilinizin yettiği ölçüde istediğiniz kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz. Taşınabilirlik bakımından da küçük ölçülerde olduklarından gittiğiniz her yere yanınızda götürerek, özel anlarınızı ölümsüzleştirmek için zaman kaybetmeden , rahatça çekim yapabiliryorsunuz. Digital fotoğraf makineleriyle birlikte hatayı düzeltebileceğiniz, sonsuz adette çoğaltabileceğiniz kaliteli ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Digital fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat etmeniz lazım.

Örnek fotoğrafları inceleyin
Piyasada bulunan birçok kompakt makinenin gece çekimlerinde çok yetersiz kaldığını görmekteyiz. Seçmeyi düşündüğünüz makine ile daha önce çekilmiş olan fotoğrafları mutlaka inceleyin. Karanlıkta, yoğun ışıkta nasıl sonuçlar çıktığını görmeniz cihaz seçiminizde çok önemli rol oynar. İnternet üzerindeki fotoğraf paylaşım siteleri örnek çekimler için bir kaynak olabilir.

Bataryanız her zaman dolu olsun
Şarjlı, kalem pilli yada özel pilli bir model seçmeyi düşünüyorsanız, pil süresinin ne kadar olduğuna , kaç pille çalıştığına , özel pil kullanıyorsa yedek pilinin ne kadar idare edebileceğine kadar her konuda soruyu sorun yada ürün tanıtım kılavuzunu dikkatle okuyun

Digital / manuel yakınlaştırma
Digital teknolojinin hayatımıza getirdiği kolaylıklardan biri olan digital fotoğraf makinelerinin en önemli handikapı, digital zoom kullanılmasıdır. Örnek vermek gerekirse ; cihazın digital algılayıcısı 5MP büyüklüğündedir. Ancak digital interpolarizasyon adı verilen bir teknikle çekilen fotoğraf büyütülür ve size 7MP olarak sunulabilir. Bu çok tercih edilen bir yöntem değildir. O yüzden ürünün kutusunu yada kullanma kılavuzunu çok dikkatli bir şekilde okumanız ileride yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekmek istediğinizde çamur gibi fotoğraflarla karşılaşmamanızı sağlayacaktır.

Boyutlarına dikkat edin
Digital fotoğraf makineleri seçenekleri arasında kibriy kutusu kadar büyüklükte olanları yanısıra elinizin dışına kadar taşacak büyüklükte olan makinelerde bulunmaktadır. Bunlar arasında en büyük fark kullanılan lenslerdir. Kullandıkları pilin ve lensin ağırlık dengesi yüzünden cihazı elinize aldığınızda mutlaka elinize tam oturup oturmadığına bakın. Eğer sadece iki elinizin işaret ve baş parmakları ile fotoğraf makinesini tutanlardansanız ; ürün satıcısına mutlaka rahat dengeleme için nasıl tutulması gerektiğini öğretmesini belirtmeyi unutmayın.

Yedek bellek kartınız olsun
Teknolojinin hızla büyümesi sonucunda on binlerce şarkıyı ve fotoğrafı cebimiz

Daha fazla ışık
Bazı fotoğraf makineleri var ki projektörgibi güçlü ışıkları mevcuttur. Her yeri bembeyaz yapar. Bazıları da varki yakınızdaki bir objenin fotoğraını çekersiniz ancak her yer karanlıktır. Bu biraz da makinenin ortam ışığını algılamasındaki eksiklği ve enstantane değerlerini doğru algılayamamasındandır. Ürün seçiminde mutlaka flash ışığının yeterliliğini veya gücünü kontrol etmeyi unutmayın.

Her yer bulanık çıkmasın
Yeni piyasaya çıkan ürünler arasında IS geçen ürünler görüp "Bu ne?" diyemerak etmiş olablirsiniz. Image Stabilizer-Titreşim azaltıcı adı verilen bu teknoloji ile ışığın yetersiz kaldığı yerlerde çekilen fotoğraflarda düşük perde hızı kullanıldığından ortaya çıkan bulanık veya titreşimli fotoğraflar , cihazın içindeki lens dengeleyici ile daha net çıkar. Tabii bu ürünler normal ürünlerden daha pahalıdır.

Otomatik çekimler
Cihazınızın manuel ayarlara izin verdiği ölçüde analog makinelerin inanılmaz zevkinin küçük bir kısmını yaşama şansını elde edersiniz. Ayrıca digital fotoğraf makinenizin bu durumlar için özel hazırlanmış bazı enstantane değerlerinin de olması sizin adınıza artı puandır. Gece çekimleri, hızlı obje çekimleri, portre çekimleri, makro obje çekimleri gibi özel çekimlere izin vermesinin yanında tüm ayarları kendisinin yapacağı otomatik modunu da barındıran makineler özel durumlarda ayrıntıları kaçırmamanıza yardımcı olur.

Makro/mikro karar verin
Eğer çevrenizdeki minik detayları fotoğraflamak hoşunuza gidiyorsa alacağınız fotoğraf makinesinin makro odak mesafesine mutlaka bakmalısınız. Yüksek makro odak mesafelerine sahip olup (10-15cm gibi) diğer özellikleri çok güçlü olmayan bir model de eğer sadece makro çekim yapacaksanız yeterli olur. Ancak piyasada üst seviyede bulunan bazı cihazlar böceklerin bile portlereini çekerken aynı zamanda üzerinde çok güzel bir geniş açı manzarayıda çekebilecek özelliklere sahip lensler bulundurmaktadır.

Video çekim
Digital fotoğraf makinelerinin asli kullanım alanları fotoğraf çekimidir. Dolayısıyla video kameralar kadar video çekemezler. Ancak yinede acil durumlar için digital fotoğraf makinenizin video çekimi yapabiliyor olması önemlidir

 
Toplam blog
: 12
: 22018
Kayıt tarihi
: 24.09.07
 
 

Bir İzmirli olarak Bursa'da yaşıyorum. Sağlık sektöründe çalışıyorum. Fotoğrafa, internete, Japon..