Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '08

 
Kategori
Fotoğraf
 

Dijital makine ile fotoğraf çekimi

Dijital makine ile fotoğraf çekimi
 

Sevgili arkadaşlar, son günlerde Milliyet Blog Toplantıları ile ilgili yazıları okurken resim galerilerini de inceledim. Bu arada çok güzel fotoğraflara rastladım. Yazılarını okuyup kendilerini tanımadığım arkadaşlarımızın fotoğraflarını görmek beni duygulandırdı. Maalesef fotoğrafların çoğu, kalite olarak çok kötü. Gelişigüzel çekilmiş. Bazı arkadaşlarımız hiçbir şeye dikkat etmeden pat, küt, basmışlar deklanşöre.

Ben bir fotoğraf uzmanı değilim. Bu konuda sizlere fazla bilimsel bilgiler verip de canınızı sıkmak istemem. Çocukluğumda beri fotoğraf makinesi olan ve fotoğraf çekmeyi, zamanında siyah-beyaz tabetmeyi hobilerimin en ön sırasına yerleştiren biriyim.

Fotoğraf nedir?
Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kâğıt veya herhangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Dijital makineler ortaya çıkmadan önce; görüntü makinenin içindeki filme aksattırılır, daha sonra kimyasal işlemlerle kâğıda basılırdı. Film ve kâğıt ışığa duyarlı "Gümüş-Brom" ile kaplı olur, daha sonra kimyasal işlemlerle görüntü meydana çıkarılırdı.

Eskiden kaliteli fotoğraf makineleri pahalı, çekilen fotoğrafları kâğıda basılı hale getirmek de hem pahalı hem zaman isteyen işlemlerden sonra mümkündü. Filmi makineye takarken yapılan hatalar, çekimler bittikten sonra makineden çıkarmak, fotoğrafçıya götürüp sipariş vermek, sonra belirlenen günde gidip siparişleri almak uzun zaman alıyor ve masraflı oluyordu. Bazen de çektiğimiz hiçbir fotoğrafın netice verecek şekilde olmadığını öğrenip üzülüyorduk. "Tüh, çektiğim fotoğraflar yanmış!" diye üzülerek terk ediyorduk fotoğrafçıyı.

Şimdi her şey kolaylaştı, dijital makinelerin kaliteleri çok arttı. 5 MP (Megapixels) üzerindeki her makine iyi netice veriyor. Fotoğraf çekerken makineyi gözümüze yaklaştırmamız gerekmiyor, kontrol ekranında görüntü kalitesini gördükten sonra deklanşöre basıyoruz. Bazı makineler netlik ayarını yapıncaya kadar bekletiyor bizleri, dolayısıyla enstantane (anlık) pozları yakalamamız zor oluyor. Ama son çıkan dijital makinelerde enstantane pozlar çekmek, bir kere netlik ayarı yaptıktan sonra arka arkaya deklanşöre basmak mümkün.

Şimdi sizlere dijital makinelerinizle fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken bazı basit kuralları acizane yazacağım. Bilenler de bilgi tazelendirmiş olurlar ve benim eksikliklerimi tamamlayan yorum yazarak arkadaşlarımıza daha faydalı olmamızı sağlarlar.

* Fotoğraf = ışık, diyebiliriz. Tüm ayarlar fotoğrafını çekeceğimiz objenin ışıklarının en eyi şekilde makineye ulaşması içindir.

* Fotoğraf çekerken, objeyi görüntü ekranının içine güzel ve zevkli bir şekilde yerleştirmeliyiz. Bazı insanların kol ve bacakları, kafaları, hatta yarı gövdeleri çekim alanı dışında kalmamalıdir.

* Ayar yapmadan çekmemeliyiz. Güneşli hava, iç mekan, gölgeli mekan, flaşla çekim, hareketli obje çekimleri, manzara, portre ayarları mutlaka yapılmalıdır. Çekim alanı değiştikçe ayarları da değiştirmeliyiz.

* Elimizdeki makine, fitre ve donanım bakımından müsait değilse ışığı karşımıza değil arkamıza almalıyız.

* Deklanşöre basarken nefesimizi tutmalı, bastıktan sonra deklanşördeki parmağımızı hemen çekmemeliyiz. Makine asla sarsılmamalı, bu durumda resim kalitesi flu (bulanık) olur.

Benim şu anda aklıma gelenler bu kadar. Yorumlarıyla katkıda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Saygı ve sevgiler.

Mustafa Mumcu 10 Nisan 2008 / 12:30

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..