Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '21

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dijital Paralar ve Altın

 

    Para kazanmanın ve para aklamanın kolay olduğu, insan emeğinin hiç edildiği bir dönemi yaşamaktayız. Sahnenin bir ucunda emekçiler, diğer ucunda ise yemekçiler var.

    Bu aralar dünyada dijital paralara hiç olmadığı kadar rağbet edildiği görülmektedir. Dijital para olarak bilinen Bitcoin sürekli üstüne koya koya yoluna emin adımlarla gidiyor. Dün tarihi zirveyi yakalayıp 56.000 doları gören bitcoin yaklaşık bir yıl önce 3.700 dolarla işlem görüyordu. Fakat değişen dünya düzeni ile birlikte meydana  gelen bu olağandışı artış şuan bile alıcı bulmakta hiç zorlanmıyor.

     Pandemi döneminde üç kuruş para kazanayım diye dükkanını açan esnaf siftah edememekten dert yakınırken pek çoğu borç batağına saplanıp işyerlerini kapatma noktasına geldi. Bu tablo sadece ülkemizde değil, dünya  genelinde de yaşandı. Devlet eliyle paralar basılarak esnafa teşvik paketi adı altında yardımlar yapılsa da kanayan yaraya pek merhem olmadı. Dünya genelinde basılan karşılıksız paralar, kâğıt paraları bir çöp yığını haline getirdi.                                               

    Belki yıllar boyunca çalışıp kazanamayacağımız parayı bazı çeteler ve para seviciler bir dakikada kazanır oldular. Dünya üzerindeki adaletsiz sistem insanlarda daha fazla para kazanma hırsı oluşturdu. Böylece dünyada ekonomik yönden iki sınıf oluştu: Zenginler ve   fakirler...

    Adaletsizlik arttıkça kölelik ve köleleşme de artmaya başladı. Bugün dünya düzeninde gelir dağılımındaki adaletsizlik bu kadar fazla ise bunda en büyük etmen parayı yönetenlerdir. Mafyalar, kara para aklayanlar dijital paralar sayesinde hem gizli servetlerini aklama cihetine gidiyorlar hem de servetlerine servet katıyorlar.  Devletlerin bu tarz hayali paralara bir an önce el atması gerektiğini düşünüyorum.        

        Diğer yandan güvenli liman olarak bilinen ve pandeminin ilk zamanlarında çok fazla rağbet gören altının yaklaşık üç aydır düşüş eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bunda covid19 aşısının etkili olduğu bilinen bir gerçektir.           

        Paranın icadı ile birlikte en değerli madenlerden biri olarak kullanılan ve tarih boyunca hiçbir zaman cazibesini yitirmeyen altının son zamanlarda az da olsa değer kaybettiği görülse de ilerleyen süreçte tekrar eski cazibesine kavuşacağına ve dünya genelinde en değerli para olacağına inanıyorum.

         İnsanlar arasındaki ekonomik uçurumun azalacağı, haksız kazançların son bulacağı bir dünya düzenine merhaba diyebilmek ümidiyle…

 

 
Toplam blog
: 7
: 232
Kayıt tarihi
: 11.08.20
 
 

Polis Memuru, aynı zamanda Araştırmacı Yazardır. Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı me..