Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dijital Paraların Geleceği

Dünya gelişiyor, ülkeler değişiyor, hayatımızda değişmeyen çok az şey kaldı. Paranın olmadığı çağlarda insanların temel ihtiyaçlarını ne karşılığında nasıl kazandıklarını bir düşünün. Emin olun para şuan bir değişim aracı ise o zamanlarda da nakit paranın yerinde başka şeyler yer alıyordu. Bunlardan bazısına örnek vermek gerekirse, herkesin bildiği bir sistem, takas sistemi. Aslına bakılırsa takas sisteminde elinizde ihtiyaç fazlası dahil ne var ise karşılığında ihtiyacınız olan bir şeyi alabilmeniz ekonomide ki dengeyi oldukça iyi yürütebilir gibi gözüküyor. Takas sistemine bir başka örnek ise mal veya hizmet karşılığında verilen altın, gümüş gibi değerli madenlerin para yerine kullanılabilmesidir. Bu yöntem uzun seneler ticari faaliyetlerde kendine yer edinmiş, insanların hayatını oldukça kolaylaştırmasının yanında bir araç olmaktan çıkıp tüm altın ve değerli madenlere sahip olma düşüncesinde ki iktisatçıları bile doğurmuştur.

Günümüzde finans sektöründe bankaların ağırlıklı olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bankaların kurumsal olmadan önce ki ilk sistemleri çek ve senet ile başlayıp, günümüzde faiz ve kredi ile devam etmektedir. Çok geriye gitmeye gerek yok, kredi kartları hayatımıza daha yeni girmesine rağmen, alışverişte dijital puanlar ile harcamalar yerini almış ardından da şuan ki dijital para diye tabir ettiğimiz sistem dünyaya egemen olma düşüncesine başlamıştır. Nitekim ”bitcoin” bunun en tanınmış örneği olarak karşımızda durmaktadır. Zamanında yatırımcıların tabiri caiz ise denemek için yatırım yapıp bir zaman sonra unuttuğu bitcoin şuan (21.09.2020) 79 Bin 818 TL üzerinden işlem görmektedir. Herkesin en merak ettiği konulardan biri dijital paraların nasıl ve neye göre basıldığıdır.

Biliyoruz ki dijital paralar madencilik adı verilen bir sistem ile üretiliyor, bu üretilen dijital paralar aynı şekilde arz ve talebin etkisi ile bir değer elde ediyor. İnsanlar tarafından kabul edilen bazı şeylerde olduğu gibi, günümüzde dijital paralar da mal ve hizmetlerin alınıp satılmasında kullanılmaya devam etmekte. Başka yönden baktığımızda devletler tarafından resmi bir para birimi olarak da kullanıma sunulmaları gündeme geldikten sonra değerIenmekte ve akıllara ”nakit paranın yerini alabilecek mi” sorusunu getirebilmektedir. Tüm bunlara rağmen her şeyde olduğu gibi dijital paranın da riskleri ve olumsuz yönleri mutlaka karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri kanunlara girmeksizin üretiliyor olmasının getirdiği riskler ve dijital bir ortamda üretilip kullanıma sunulmanın yaratmış olduğu güvensizliktir. İnsanlar için her ne kadar alternatif yatırım ve değişim aracı olarak düşünülse de, nakit paranın yerini tamamen eline alması bir hayli zor olacak gibi görünmekte ve sistemleşip devlet tarafından resmiyete geçirilmesi uzun uğraşlar sonucunda elde edilebilecek gibi durmaktadır.

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..