Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Deneme
 

Dijital seçimlere doğru

Dijital seçimlere doğru
 

Çağdaş dünyada, bilgisayar teknolojisi bu kadar gelişmişken yurdumuzda halen dijital seçimlere geçilememesi anlaşılmaz bir şey. Halen birbuçuk metre oy pusulası, karbon kağıtları, evet mühürleri, sandık kurulu mührü yok mavi, yok mor oy zarfları akıl karı mı Allahaşkına ?

Teknolojinin amacı insan yaşamını  kolaylaştırmak ise ve seçimler günlerdir sonuçlanamıyorsa artık buna bir çözüm bulma zamanı gelip geçmiyor mu ? Yoksa bu ülke  yöneticilerinin basiretsizliği mi ,  art niyeti mi ?

Bu gün bir elektrikçi dükkanında, bir emlakçıda, bir markette  bile müşterilerin hesap bilgilerini tutmak için bilgisayar programları geliştirilmişken seçimler niçin dijital ortamda yapılmasın ? Bu soruyu ben soruyorum da bu kadar genç beyin niçin sormaz ve araştırmaz acaba ?

Aynı zamanda ben geceyarısı bile ülkenin neresinde olursam olayım TC kimlik numaramla eczaneden ilacımı alabiliyorsam niçin oy kullanmayayım ki ? Bu gerçekten güzel bir uygulamadır ve sağlık hizmetlerinde bunu geliştirenlere minnet borçluyuz.

Siz seçimleri de çok çok bir güne değil 2-3 güne yayarsınız ve vatandaşa duyurursunuz. Ben belki mevsimlik çalışmadayım, belki yaz tatilindeyim, belki hastanedeyim vs.vs. Yani ikamet yerinde olmayışım benim oy kullama hakkımı elimden almamalı ve ben yurdun her yerinde hatta yurtdışında bile oyumu elektronik ortamda kullanabilmeliyim. Hükümetin sadece görevi "Seçim başlamıştır, vatandaşlarımız oylarını en yakın seçim bölgesine giderek mesai saatlerinde 3 gün içinde kullanmalıdır. Sistem filan gün mesai bitiminde kapanacaktır." diye duyurmak olmalıdır.

Zaten bazı ülkelerde dijital seçim uygulanıyor bile. Bırakın vatandaş kullansın evinde rahat rahat oyunu. Aklı ermeyen ya da yaşlı kimsenin oyunu, oy kabininde zaten bir yakını kullanmıyor mu ? Ha "Demokratik olmaz, toplu oy kullanmalar olur, bazı yerlerden silme oylar çıkar." diyorsanız, seçim görevlilerini bilgisayar başında yetiştirirsiniz olur biter.

Bu gün şaibeyi ortadan kaldırmak ve şimdikinden daha güvenli ve masrafsız hem de çabuk "DİJİTAL SEÇİM" yapmak gayet mümkün. Ama önce istemek lazım.

Yerleştirirsiniz her okula on onbeş kabin ve herbirine birer bilgisayar ve operatör. Sistem direk Yüksek Seçim Kuruluna bağlanır. Vatandaş gelir, bir gözetmenle kabine girer parti amblemleri görüntülenir. TC sini girdikten sonra avuç içi veya parmak izi yöntemiyle vatandaş tanıtıldıktan sonra nasıl oy kullanacağı açıklanır. Gözetmen çıkar. Vatandaş da parmağını basarak oyunu kullanır. Emin misiniz ? Eminim. İşlem bitmiş ve oy direk Ankaraya yansımıştır.

Bunlar günümüz dünyasında  hayal mi Allahaşkına !

Hiç de değil. Sadece yöneticiler, programcılara ve yurttaşlarımıza güvensin. Şimdi her tarafta bir güvensizlik almış başını gidiyor. Neredeyse Başbakan en yakınına güvenemez durumda. Bu böyle gitmemeli ve hemen dijital seçimlerin çalışmasına başlanmalıdır. İnanın insanlarımız istese Ağustostaki Cumhurbaşkanlığı seçimine bile bu dijital seçim yetiştirilir.

Bu güvensizlik ortamı devam ederse, biz bu seçim sandıkları, oylar, zarflar, tutanaklar ve karbon kağıtlarıyla daha çok uğraşırız. Hele o sandık görevlilerinin gece yarılarındaki rezillikleri hiç de çekilir gibi değil. Bir o kadar da kabul memuru, hakim, savcı, emniyet memuru mesaisi. Düşünün biraz kardeşim. Bakın bunu başarmış ülkelere. gerekirse heyet gönderin birşeyler yapın ama lütfen artık bu kağıt, sayım, sandık saçmalıklarından vazgeçin !

Dijital seçimlerde buluşmak, sağlıklı ve şaibesiz seçim dileklerimle !

 

 

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..