Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '09

 
Kategori
Felsefe
 

Dijitalektik, Fraktalektik ve Naturalektik

Her ikisi de poliyalektiğin tam değil, küsurlu durumlarıdır.

Dijitalektik, nicel ve analitik geometriktir.

Koch Adası, temel bir önermenin kaplam ve kapsamının küsurlu dağılımını gösterebilir. Bu önermenin kaplamı sonsuz ama kapsamı sonlu olabilir ki dogmalaş(tırıl)mış paradigmaların çoğu için geçerlidir ya da hemen her sonsuzu sonlu kılacak matematik bir dönüştürme mevcuttur ve bu matematiğin altdalına ilişkin olan mantık önermeleri için de geçerlidir. Böylelikle bir önerme, 0, 99 önerme veya 1, 11 önerme kılınabilir.

Fraktalektik, nitel ve sentetik geometriktir.

Örnek: Fatou Tozu dağılımı, temel bir önermenin kaplam ve kapsamının küsurlu dağılımını gösterebilir. Burada temel önermenin alt-anlamları ondan kopuk kaplamlarda seyredebilir ki bu çokdisiplinli ve disiplinlerarası önermelerde sıkça rastlanan bir durumdur.

Bunlar ne işe yararlar?

Bunlar, önermelerin / kategorilerin anlamsal eğilimlerini ve panoramalarını, mantıksal türev ve tümlev ile almaya yararlar.

Poliyalektiğin geometrisinde, tıpkı 3 boyutlu uzayda, her biri birbirine dik / karşıt 3 vektör kurulabileceği gibi, diyalektiksel sav-karşısav ikililerinin içeriksel ve biçimsel kaplam ve kapsamını saptamaya yararlar.

Analitik geometri, burada bir kategorinin / fonksiyonun tanım aralıklarını çizmeye yarar.

Sentetik geometri, burada bir kategorinin / fonksiyonun tanım kümesi alanının biçimini belirlemeye yarar.

Şimdiye dek ve hala diyalektik ve poliyalektik, hep tam sayılı olarak, yani ‘tam önerme’ler olarak ele alınageldi ki bu Aristo Mantığı’nın geleneksel sonucudur.

Oysa ki ‘SaP’, yani ‘Bütün insanlar ölümlüdür’ önermesinin yerine, artı veya eksi epsilonlar eklenebilir. Örneğin, kafa nakli yapılmış klonların ölümsüz olabilirliğu gerçeği, bu önermeyi küsurlu olarak bozar ve ‘7 milyarlık insanlar kümesinin tamamı ölümlüdür ama kafa nakli yapılmış birkaç klon hariç’ biçimine dönüştürür.

Bu metin, konunun novum-epsilon bir girizgahıydı.

Dipnot:

Bu koşullarda, tam sayılı poliyalektiği naturalektik olarak tanımlıyoruz. Buradaki ‘natural’, naturalizm’in natural’i değil, ‘artı tam sayılar’ anlamındaki, ‘natural sayılar’daki natural’dir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..