Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dikkat!! Genel Sağlık Sigortası alârm veriyor

Dikkat!! Genel Sağlık Sigortası alârm veriyor
 

Google Görseller Bölümünden alınmıştır


Bir önceki “Sosyal Güvenlik Sistemi çöküyor mu?” başlıklı yazımda, bazı ilaçların en ucuz eşdeğerleri taban alınarak, bunların haricindeki benzer ilaçlardan fiyat farkı alındığını bizzat yaşayarak size aktarmıştım. Burada bazı ilaçlar zamlanırken insan hayatının ne kadar ucuzladığını görüyoruz. Kendi eğitim tesisleri dururken, beş yıldızlı otellerde 2400 kişiye eğitim verme lüksünden fedakârlık etmeyerek sigortalıların yaşamlarının tasarruf aracı yapıldığını, doktorların konu ile ilgili yaptıkları açıklamalardan öğreniyoruz. Dün akşam bir haber kanalında tansiyon hastalarının kullandığı bir ilaç temel kabul edilip fiyat farkı ödenmeyen, yani değeri kurumca karşılanan bazı ilaçların, yine bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması durumunda, ölümcül vakalara yol açabileceği tehlikesini duyunca, durumun ciddiyetini sizinle paylaşmak istedim. Benim de eşdeğerini almadığım ve farkını ödeyerek doktorumun yazdığı “Beloc ZOK” adlı ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun değerinin tamamını karşılamadığı ilâçtır. Şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine soruyorum. İlaçların eşdeğerlerini belirlerken, Sigortalıların sağlığını olumsuz etkileyen bu ilaçların kullanımını hangi bilimsel kurum veya kuruldan onay alarak belirliyorsunuz? Kurumun bir görevi de insanların sağlığını koruyarak, ülkedeki yaş ortalamasını daha yukarı rakamlara çıkarmak değil mi? İnsanların güvenini kaybederek bu ortalamanın yükseleceğine inanıyor musunuz? Halkın sağlığını gözetemeyen bir kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu olabilir mi? Kafamda cevap bekleyen daha pek çok soru işaretleri var.

Son olarak da, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aldığı bir kararla uzman doktora muayene olan bir sigortalının 10 gün geçmeden, aynı uzmanlık alanında görev yapan başka bir devlet doktoruna gitmesinin 1 Nisan 2009’dan itibaren yasaklanması, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nin şiddetli tepkisin neden olmuştur. Bu tepkisini de, “Sağlık hizmetlerine erişim kısıtlanıyor” başlığı altında yayımladığı bir basın açıklaması ile duyurmuştur. Herkesi kapsayacağı ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağı iddiasıyla 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan Genel Sağlık Sigortası, iddia edilenin tamamen aksine, sadece primlerini düzenli ödeyen sigortalılara hizmet sunuyor, diğerlerine hizmete erişimi zorlaştırıyor. Sağlığın bir hak olduğu ifade edilen açıklamada, sağlık hizmetleri sunumunun iyi hekimlik uygulamalarıyla örtüşmediği belirtilerek, vatandaşların sağlık hakkını gasp edici durumlar ortaya çıktığı görüşlerine yer verilmiştir.(1)

İnsanların vazgeçilmez, devredilmez, temel haklarından biri olan sağlık hakkını, yani yaşama hakkını gözetemeyen bir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dünyada var olabileceğini kabul edemiyorum. Doktorlarla uyum içinde olmayan bir kurum nasıl sağlık hizmeti verir, bilinmez

Oldu olacak, bari reçeteleri de kurum çalışanları yazsın, olmaz mı?

İstanbul, 11 Şubat 2009

1.) http://www.ttb.org.tr/index.php/haberler/basinaciklamalari

 
Toplam blog
: 72
: 1140
Kayıt tarihi
: 09.12.07
 
 

Rize merkez ilçeye bağlı Yiğitler Köyünde doğdum. Lise bitinceye kadar ilk gençlik yıllarımı geçird..