Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Gıda Mühendisi Kader EYİ

http://blog.milliyet.com.tr/gidaperest

17 Ekim '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dikkat! bebeğinizin mamasını yanlış hazırlıyor olabilirsiniz!

Dikkat! bebeğinizin mamasını yanlış hazırlıyor olabilirsiniz!
 

Dikkat! Bebeğinizin Mamasını Yanlış Hazırlıyor Olabilirsiniz!


Anneler bebekleri ek gıdaya geçerken en başta meyve sebze pürelerinin hazırlanma şekli kafalarda bir soru işareti olarak kalıyor. Bu konuda ciddi bir araştırma yapmaya başladım. –Bebeğe gıdaları nasıl tanıtabilirsiniz, nasıl ve ne şekilde sunum yapabilirsiniz, hangi gıdayı ne zaman vermeye başlayabilirsiniz?

Bebekler için işim gereği her gün annelerden sorular almanın deneyimi, bu konulardaki araştırmalarım ve Gıda Mühendisliği bilgilerimden yararlanarak size bu konuda bazı fikirler paylaşmak istiyorum;

1-      Taze ve mevsiminde olan malzemeleri tercih edin. Mevsiminde ve tam da lezzeti yerinde olan bu kıymetli besinler bebeğinizin damak tadının gelişmesinde büyük rol oynuyor. 

2-     Hazırladıklarınızın kendinizin de yiyebileceği gıdalar olmasına özen gösterin. Beslenme konusunda danışmanlık yaptığım annelerden biri; “Bebeğime hazırladığım çoğu tarif benim de yemek isteyebileceğim şeylerden oluşuyor.” Dedi. Ne kadar güzel bir ayrıntı değil mi? Eğer siz de ona sunduğum şeyi yemek istiyorsanız bu his onu beslerken kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

3-     Sunum her şeyden önemlidir. Bebekler bir besini yalnızca tadından dolayı değil, görünüşünden dolayı da reddedebilirler.

Bebeğinize besinleri sevdirme konusunda kademeli olarak ilerleyebilirsiniz. İşte size izleyebileceğiniz 4 adım;

1-     Püreler

2-     Hafif pütürlü mama (%80 püre, %20 pütürlü besin)

3-     Bol pütürlü mama (%80 pütürlü, %20 püre)

4-     Bütün halinde olan besinler

AKIŞKAN PÜRELER: Pütürlü olan püreyi bol miktarda çırpın. Eğer fazla akışkan gelirse, içine pişmiş pirinç, kinoa veya yulaf tanesi ekleyerek katılaştırabilirsiniz.

KIVAMI FAZLA MI OLDU? Kıvamlı olan besinlere sıvı ekleyin. Eğer fazla kıvamlı bir mama olduysa bebeğiniz için en uygun kıvamı yakalayana kadar su, süt, anne sütü veya mama ilavesiyle sıvı içeriğiyle oynayın.

4-    İdeal kıvamı bulmak için doğru tekniği seçin. Bebeğiniz için yeni tarifler keşfederken bir aşçı gibi olmanız kaçınılmaz! Zahmetsiz bir şekilde günlük olarak aileniz için pişirdiğiniz yemeği bile bir sıvıyla harmanlayarak bebeğinizin öğününü birkaç dakika içinde hazırlayabilirsiniz.

BLENDIR akışkan püre kıvamı için idealdir.

ÇIRPMA ise daha pütürlü bırakmak istediğiniz tarifleriniz için kullanılabilir. Çırpma yöntemiyle besinin küçük parçalar halinde kalmasını sağlarsınız.

5-     Sevmediklerini sevdiklerinin içine gizleyerek verin. Eğer bebeğiniz bir besini sevmiyorsa onun miktarını daha az eklemek koşuluyla sevdiği gıdayla karıştırabilirsiniz. Örneğin armut ilebrokoli karıştırılabilir.

6-    Mamayı zenginleştirmek sizin elinizde.

1.      KABIZ MI OLDU? Herhangi bir besine probiyotik ve prebiyotik ilavesi yapabilrsiniz.

2.      TÜKETTİĞİ MAMADA PROBİYOTİK YOK MU? Bebeğinizin probiyotik ve prebiyotiklere ihtiyacı olduğunu unutmayın! Kefir veya yoğurtla bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

3.      DAHA SAĞLIKLI YAĞ TÜKETİMİNE İHTİYACI VAR. Avokado veya hindistan cevizi yağı sağlıklı bitkisel yağlardır. Bunları zaman zaman tüketmesini sağlayabilirsiniz.

4.      BEYİN VE GÖZ GELİŞİMİ? Bebeğinizin ihtiyacı olan protein, Omega-3 ve lif için hazırladığınız mamaya bir tutam chia, keten tohumu veya kenevir ekleyebilirsiniz.

7.      Yaratıcı olun. Tarifleriniz sizin için yol gösterici bir rehberdir. Bebeğinizin bazı gıdalara karşı alerjisi veya hassasiyeti olabilir, elinizde az miktarda malzeme olabilir veya bebeğiniz bazı gıdaları seviyorken bazılarını sevmeyebilir. İşte tüm tariflerinizi bu parametrelere göre değiştirebilirsiniz.

Bebeğinizi mutlu günlerde büyütmeniz dileğiyle..

Gıda Mühendisi Kader EYİ

Şu makaleler de ilginizi çekebilir: 

http://blog.milliyet.com.tr/sagliksiz-atistirmaliklar--aclik-mi-can-sikintisi-mi-/Blog/?BlogNo=537772

http://blog.milliyet.com.tr/bebeginizin-saglik-sigortasi--anne-sutu-/Blog/?BlogNo=522315

http://blog.milliyet.com.tr/kati-gidalara-gecmeye-hazir-misin-/Blog/?BlogNo=537333

 
Toplam blog
: 6
: 4793
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Gıda Mühendisiyim. Gıda üretimi, gıda güvenliği, beslenme ve sağlık gibi konularda araştırmayı ve..