Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '11

 
Kategori
Siyaset
 

Dikkat, birileri önünüzü açıyor olabilir (IV)

Dikkat, birileri önünüzü açıyor olabilir (IV)
 

.


 

Yazı dizimizin dördüncü bölümünde, güç odaklarının dolaylı olarak, aracı kullanarak hedef kişiyi nasıl kullandığı sorusuna bir örnekle cevap vermeye çalışalım.

Hatırlarsanız 2010 yılı Kasım ayının son günlerinde dünya WikiLeaks skandalıyla çalkalanıyordu. Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gizli kalması gereken diplomatik ve siyasi yazışmalar deşifre olmuştu çünkü.

Dünya, artık bu saatten sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını konuşuyor, özellikle yeni diplomatik krizlerin baş gösterebileceğinden bahsediliyordu.

30 Kasım 2010 tarihli bir yazımızda ise şöyle demiştim:

"Önümüzdeki günlerde şahit olacağımız konjonktür gösterecektir ki; olay diplomatik çevrelerde o kadar da müessir bir sonuç yaratmayacaktır. Hatta belki de çok kısa bir sürede unutulacak etkisini yitirecektir. Daha şimdiden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afganistan Başbakanı Hamid Karzai; açığa çıkan belgeler ilişkilerimizi etkilemeyecektir açıklamasını yaptı bile…" [1]

Üstü kapalı -ben dememiş miydim?- kibiri değil yansıtmaya çalıştığım. Aklın yolu bir. Bugün WikiLeaks belgelerinin dünya diplomasi trafiğinde kriz yarattığına dair hiçbir sahne yok.

Peki Julian Assange denilen şahıs o belgeleri nasıl yayınlamış olabilirdi? Cevaplayalım.

Sistem şöyle çalışır; istihbarat örgütleri ya da güç odakları, hedefteki kişilerin karakterlerini ve zafiyetlerini tahlil konusunda gerçek profesyonel ekiplere sahiptirler.

Hedefteki kişilere nasıl yaklaşılıp teslim alınması konusunda ihtisas sahibidirler. Bu iş için yetiştirilmiş elemanları sıradan kişiler değildir. Özellikle psikologlar, psikiyatristler ve hatta matematikçiler bu sistemin omurgasını oluştururlar.

"…kişilik zaafları çok önemlidir. Alkol, uyuşturucu, kadın düşkünlüğü, siyasi hırs, particilik, bencillik ve megalomanik özellikler hareket noktası olabilir...Zeki, akıllı ve başarılı yöneticiler övgü ile şişirilerler. Eğer bu yöneticilerin narsist ruh yapıları varsa, övgü ve itibarı kaybetmemek için kendilerini övenlere sürekli hizmet etmek zorunda oldukları duygularını taşırlar. Bu özellikleri, kendileri farkına varmasalar bile, kara propagandacılar tarafından kullanılarak propagandacılar istediklerini kolaylıkla yaptırabilirler. " [2]

WikiLeaks belgelerini yayınlayan Julian Assange’ a gelince; CIA bu belgeleri yayınlayacak, gözü kara olarak bu işe girişecek birisini aradığında genel bir tarama yapar.

Ve hatta deneme olarak öncelikle hedefteki üç beş gazeteye, genel yayın yönetmenine ya da web sitesi sahibi kişilere o güne kadar daha önce hiç yayınlanmamış, kamuoyunun dikkatini çekebilecek herhangi bir konuyla ilgili delil niteliğinde belge ulaştırır. Acaba hangisi yayınlamayı göze alabilecektir?

Bu tesadüfi bir senaryo ile de olabilir ya da o kişinin en yakınındaki görevliler tarafından da gerçekleştirilebilir. Bu bir oltadır ve mutlaka birisi takılacaktır.

Daha sonra bu belgeler arka arkaya akmaya devam eder. Hele ki Julian Assange örneğimizde olduğu gibi, kişinin ideolojik geçmişi de incelenip söz gelimi Amerikan karşıtlığı da fark edilmişse, bu rolü farkında olmadan üstlenebilecek en uygun kişi zaten o kişidir.

İnançlarına uygun davranmıştır çünkü Amerikan karşıtıdır ve Amerika’nın ipliğini pazara çıkaracağını sandığı belgeleri yayınlıyordur. Ama aslında onlara farkında olmadan, dolaylı olarak hizmet ediyordur. İnanması güç gibi olsa da…

Günlerce tefrika etsek de bir şeyler hep eksik kalacağından, konuyla ilgili genel çerçeveyi aktardık. Bir sonraki beşinci bölümle de şimdilik son noktayı koymuş olacağız.

Sabrın sonu ile

Bibliyografya:

[1] Ergun, Baver, WikiLeaks Skandalı Hakkında Henüz Söylenmeyenler, Milliyet Internet, 30.11.2011

[2] Tarhan, Prof.Dr. Nevzat, Psikolojik Savaş, Gri Propaganda, Timaş Yayınları, 8.Baskı, Nisan 2006, sf.43

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..