Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Dikkat! Domuz Gribi Yayılıyor!

Dikkat! Domuz Gribi Yayılıyor!
 

Aşı sonbaharda çıkacakmış! Ama çıktığı an bitmiş olacak!


Bugün Avrupa bültenlerinde “Domuz Gribi” nin artan bir hızla yayılmakta olduğu haberi geçildi.

Almanya’da bir gün içinde kaydedilen yeni hasta sayısı 637. Bu durumda hasta sayısı bir günde üçte bir oranında artmış. Ülke genelinde mevcut hasta sayısı 2500 olmuş. AB salgın hastalık yetkililerine göre, Avrupa genelinde 19.000 hasta var ve bu sayı dünya genelinde şu an itibariyle 132.000.


Bazıları, bu rakamların endişe verici olmadığını söylüyor ama hastalık da yayılmayı sürdürüyor.

Berlin Robert Koch Enstitüsü sözcüsü Jörg Hacker sayı artışında, yaz dolayısiyle dünyanın her tarafına gidip gelen tatilcilerin büyük rol oynadığını bildiriyor. Tatilciler gittikleri ülkelerde temas ettikleri insanlardan virüsü kapıp, istenmeyen tatil hatırası olarak, dönüşte ülkelerine getiriyorlar. Bu virüs malum, insandan insana geçiyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO, hastalığa karşı geliştirilmeye çalışılan aşının en erken sonbaharda Avrupa’da piyasaya çıkacağını bildirdi. Endüstri ülkeleri şimdiden aşı siparişi vermiş olduğundan, WHO sözcüsü Gregory Hartl, gelişmekte olan ve üçüncü dünya ülkelerine aşı kalmayacağını belirtti. Senede ancak 900 milyon aşı üretilebilecekmiş ve bu da ancak 450 milyon insana yetecek kadarmış.

Avrupa’da en fazla hasta sayısına sahip İngiltere şimdiden 132 milyon aşı sipariş etmiş bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın özellikle hamileler için daha büyük tehlike arzettiğini ve komplikasyonlara yol açtığını haber verdiğinden, İngiliz sağlık yetkilileri çiftlere, planladıkları hamilelikleri tehir etmelerini bile tavsiye ediyor.

Hastalığa karşı şu anda Tamiflu, Osettamivir ve Zanamivir gibi diğer grip ilaçları kullanılıyor. Sağlık yetkilileri, yüksek ateş, öksürük, adele ağrıları gibi arazlar ortaya çıkarsa, mutlaka doktora görünmeyi öneriyorlar.

Bu hastalık şu ana kadar 160 ülkede görülmüş bulunuyor ve şimdiye kadar ölen insan sayısı 800 kadar.

Sağlık yetkilileri korunma tebdirleri olarak şunları öğütlüyorlar:

- Elleri sık yıkamak.

- Kalabalık yerlere gitmekten sakınmak.

- Mümkünse ağız maskesi takmak.

- Eldiven taşımak.

- Mümkünse aşı yaptırmak.

Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde, futbol maçları, konserler vs. gibi toplu etkinliklerin kaldırılıp kaldırılmayacağı bile konuşuluyor ama şu an için buna gerek görülmüyor.

Hastalık, bulaşma konusunda ünlü ya da ünsüz ayırımı yapmadığından, birkaç tanınmış kişi de yakalandı H1N1 virüsüne. Eski İngiliz başbakanının eşi Cherie Blair, üç kızdan oluşan “Sugarbabes” pop grubunun iki üyesi, Harry Poter filmlerinin oyuncularından Rupert Grint de bunlar arasında.

Dünya Sağlık Örgütü WHO ve hastalığın görüldüğü ülkelerin sağlık yetkilileri, panik yaratmak istemiyorlar ama gitgide artan hasta sayısı karşısında da endişelerini gizlemiyorlar.

“Bana ya da bize birşey olmaz!” dememek lazım.

Gelişmiş teknoloji sayesinde ulaşım açısından “uzak” kalmayan dünyamızda, artık herşey ve herkes içiçe, yanyana.

Domuz Gribi H1N1 de, “Kriz” gibi teğet mi geçer, yoksa onikiden mi vurur, şimdiden söylemek mümkün değil.

Tedbir almak gerek.

Kaynaklar:

www.news.de

www.süddeutsche.de

www.heute.de

www.bielertageblatt.ch

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..