Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Dikkat! Kızıl çamur yolda!

Dikkat! Kızıl çamur yolda!
 

Ukrayna’ nın Kiev iline bağlı Çernobil Nükleer Santrali… 1986…
Deneyim amacıyla reaktörün çalışması aniden durdurulduğunda, buhar türbinlerinin daha ne kadar süreyle çalışmayı sürdüreceğini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceğini öğrenmekti. Oysa ki devre dışı bırakılan güvenlik sistemi çok büyük bir hataydı. Hesapta olmayan gidişat sonrası tehlikeyi fark eden teknisyenler reaktörün durdurulmasını sağlamak amacıyla bütün denetim çubuklarını derhal sisteme sokmaya karar verseler de artık reaktörler çok ısınmıştı. Ve sonra iki patlama oldu. Bu patlamanın ayrıntıları tam olarak bilinmemekle birlikte, denetim dışı bir çekirdek tepkimesiydi.

Patlama sonrası… Havaya büyük miktarda fisyon salındığı sonradan açıklandı.
Nedir bu fisyon? Atom çekirdeklerinin parçalanması sonucunda büyük bir enerji açığa çıkmaktadır. Ağır atom çekirdeklerinin nötron bombardımanı sonucunda bu çekirdeklerin parçalanması sağlanabilir; bu tepkimeye "fisyon" denir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Hiroşima ve Nagasaki’ ye atılan atom bombalarından 200 kat daha fazla radyasyon yayılmıştır.
Patlamadan kurtulanlar ve patlamadan sonra kurtarma temizlik işlerine katılanlar için öldürücü radyasyon değerleri ölçülmüştü. Sonraki ilk aylarda, radyoaktif iyodin düzeyi yüksek sütlerden içen çocuklar yüksek radyasyon dozları aldılar.
Tarih: 4 Ekim 2010… Olay gerçekleşen yer: Macaristan' da bir alüminyum tesisi…

Şimdi neden öncelikle Çernobil Olayına değindiğimi çok iyi anladınız.

Şimdi de Macaristan Olayı!... Günlerdir haberler bahsediyordu bu kirli çamurundan. Yine bir patlama sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun yarattığı tehlikeyle karşı karşıyayız. ‘Bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın’ misali… Komşu da pişer bize de düşer’ zamanı artık DİKKAT!... Biz çok sağ duyulu bir toplumuz elbette bunun farkındayız. Ama domates’ in kilosu 15 TL olacak mı şöyle böyle derken geçen şu yakın günlerde, neden bir önlemimiz olmuyor?... Böyle bir felaket eşiğinden dönülemez artık toprağa ve suya karışmış. Evet Bu tezgahtaki domates olmayacak sadece DİKKAT!...

Bu çamur bize akciğer kanseri haricinde çeşitli kanserlerin yayılacağından bahsediliyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz. Macaristan'da 40 kilometrelik bir alanı yaşanmaz hale getirdiğini, bölgede yaşayan insanların evlerini ve arazilerini terk etmek zorunda kaldığını, yapılan planlar önlemler sınırı aşmayacağını söylense de, arsenik ve krom konusunda hiçbir açıklama yapılmıyor. Havanın yağışlı olması zehirli çamurun ıslak kalması da kirliliğin kuruyup toz halinde havaya ve hava yoluyla da akciğerlere yani vücudun içine girmemesine neden olduğu belirtiliyor.

Zehirli çamur Batı Karadeniz'e yol alıyor!... 2. Çernobil yine gözün Karasularımızda demek!... Sırasıyla Marmara, Ege… Yakında ilk sırayı su canlılarının alacağı görünüyor.

Biz de başımızı yarı belimize kadar eğerek topraktan, havadan ve de sudan radyasyona; ‘Hoş geldin’ mi diyoruz?...

 
Toplam blog
: 102
: 654
Kayıt tarihi
: 07.06.10
 
 

1984 İzmir doğumluyum. Süleyman Demirel Üni. - Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şiir & Deneme ..