Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '06

 
Kategori
Anime / Manga
 

Dikkat! Şiddet var...

Dikkat! Şiddet var...
 

Sevgili Güzin abla, bugün televizyonda 'Pokemon' çizgi filmini seyrettim, acaba pencereden atlar mıyım?

Tabi bu çok uç bir örnek ama kesinlikle uydurma değil. Malesef yaşanmış bir olay. Malesef diyorum ama, bunun çizgi filmlerin, özellikle Anime'lerin şiddet içeriyor olması ile hiç bir ilgisi yok. Bence burada 'malesef' olan şey, aslındabazı animasyonların, çok ufak yaşlarda çocuklara da denetlenmeden gösteriliyor olması.

Çok ince bir çizginin tam üzerinde akrobasi yapıyoruz. Her an iki taraftan birisine düşebiliriz. Bir kesim, çizgi filmlerin, özellikle Anime'lerin kontrolsüz bir şekilde şiddet içerdiğini düşünürken, diğer bir kesim de Anime'lerin zaten çocuklar için hazırlanmadığını, ülkemizde her türlü animasyon örneğinin çocuklar için hazırlanan'çizgi film' sanıldığını düşünüyor.

Bu tür animasyonlardan ufak yaştaki çocukların korunması tamamen ailelerin ve televizyon programlarının sorumluluğunda olan bir şey. Hemen bir örnek verebilirim isterseniz, Anime'ciler 'Sailor Moon'u iyi bilirler. Bir grup genç kızımız, şirin üniformaları içerisinde, türlü şeytanlıklar ile savaşıyorlar. Oldukça büyük bir hayran kitlesine sahip olan bu animasyon, bir dönem tartışma konusu olmuştu. Neden mi? Kahraman kızlarımızın kendi aralarındaki oldukça 'yakın' arkadaşlıktan dolayı. Tabi bu bir bakış açısıdır. Siz bir grup üniformalı kızı nasıl hayal etmek, görmek istiyorsanız, öyle görürsünüz.

Peki ya Pokemon ve Beyblade benzeri, küçüklerin izlediği çizgi filmler? Pokemon da çok tartışma konusu olmuş bir çizgi film. Çok şiddet içerdiğini söyleyemem ama, sürekli bir rekabet ve türlü yaratıkların birbirleri ile savaşmaları söz konusu. Bizde bu çizgi filmi, 0-6 yaş grubu çocuklara seyretiriyorlar. Japonya'da, bu çizgi filmi kaç yaşında çocuklar seyrediyor biliyor musunuz? 8 ve üzeri... Şimdi burada bence biraz hata animasyonda değil de, uyarılara kulak asmayıp bunu çok ufak çocuklara seyrettirenlerde.

Ben yine de Pokemon ve benzeri çizgi filmler yüzünden intihar eden ya da kendilerine bir şekilde zarar veren çocuklar konusunda çok açık olarak fikrimi söylemek isterim. Bence bu konu onların akıl sağlıkları ile ilgili bir şey olsa gerek.
Ben de seyrettim ama, Pokemon'da kendimi pencereden atacak birşey bulamadım. Ama, hakikaten çok ağır şiddet içeren Anime'ler de var tabi ki. Bunların neredeyse tamamı ülkemizde gösterilmiyor. Uzun metrajlı Anime'ler ise sinemalarımıza geliyor. 'Ghost in the Shell'de fena şiddet içermiyordu hani, aynı şekilde 'Blood: The Last Vampire' da... Ve bunları da, büyükler izliyor.

Ben tartışmaları kendi içimde, manga okumayı seçerekçözüyorum :) Fena çözüm de değil hani. Hem çizime de merakım var, değil mi? Biraz bir şey öğrenirim belki. Manga çizmek de oldukça zor bir iş bence, kendine has tarzı ile o kadar duyguyu çizimlerinde depolayabilmek de, Japon'ların uzmanlık alanı.

Nasıl mı çiziyorlar? Bence bir sonraki Blog için hoş bir konu olurdu :)

 
Toplam blog
: 12
: 3123
Kayıt tarihi
: 08.05.06
 
 

Hayatını her türlü çizgi roman, çizgi film ve birçok insanın 'çocukça' olarak nitelendireceği şeyler..