Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '12

 
Kategori
Trafik
 

Dikkat! Yayalar için trefik kuralları

Dikkat! Yayalar için trefik kuralları
 

yaya geçitlerinden geçerken dikkatinizi dağıtmayınız


Yaya ve taşıtların yollardaki durum ve hareketlerine Trafik denir. Taşıt sayısının artması yoların dokusunu ve izlediği hatları değiştirdiği gibi, yerleşim merkezlerinin görünümünü ve yaşam biçimini de değiştirdi. Artan trafik yoğunluğu, güvenlik, rahatlık ve ulaşım kolaylığı sorunlarının çözümlenmesini de beraberinde getirdi. Trafik mühendisleri bu problemlerin çözümü konusunda yıllarca çaba harcadılar. Daha çok ve çok şeritli yollar inşa edildi ve daha yüksek hızlarda sürüşler için yollar yeniden biçimlendirildi. Ancak, bu yolları diğer taşıtlarla bir arada ortak kullanmak, can ve mal güvenliği açısından trafik kurallarına uymak zorunluluğu var. Sürücülerin uyması gereken trafik kuralları gibi yayaların da uyması gereken trafik kuralları vardır. Bu kurallar:

Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürümek,

Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürümek,

Yaya kaldırımlarında, sizden başka yayaların da olacağını düşünerek dikkatli davranmak.

Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürümek. Çünkü ülkemizde trafik sağ taraftan çalıştığı için sağ taraftan yürüdüğünüzde, yolun sağını kullanan araçlar sizin arkanızda kalacak ve siz araçları göremeyeceksiniz. Ancak sol taraftan yürüdüğünüzde karşınızdan gelen aracı rahatlıkla görebilir ve herhangi bir tehlike anında kendinizi kurtarma şansınız olacaktır.

Yola inmeden önce kaldırımın, banketin kenarında durmak ve önce sola, daha sonra sağa, tekrar sola bakılarak yol kontrol etmek, eğer araç gelmiyorsa veya çok uzak mesafedeyse yol dik olarak koşmadan hızlı adımlarla yürüme,.yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakılarak, yine koşmadan hızlı adımlarla yürüyüp ve geçmek..

Trafik polislerinin uyarılarına ve işaretlere uymak.Trafik lambalarının olduğu yerlerde, yeşil ışık yanmadan, yol boş olsa dahi geçmemek.

Lamba ve trafik polisi yoksa,önce sola, sonra sağa, tekrar sola baktıktan sonra yol uygunsa karşıya geçmek.Duran taşıtların önünden ve arkasından geçmemek.

Hareket etmiş bir taşıta binmeye çalışmamak.

Taşıtlarda kapıya yaslanmamak. Pencere ve kapılardan el, kol ve başlar çıkarılmamalı.

Taşıtlardan inince hemen koşmamak, indiğimiz taşıt uzaklaşmadan karşıya geçmemek.

Taşıtlara sıra ile binip inmek.

Bu kurları bir gülmece ile bitireyim:

Karadenizli kırmızı ışıkta geçer. Trafik polisi durdurur ve: “trafik kurallarını ihlal ettiniz, ceza keseceğim diyince, adam: “haçan penum arabam yok, motosikletum, otobusüm yok. Ha penum nereme ceza kesiysun” der. Trafik polisi : “Yeni yasaya göre trafik kurallarına uymayan yayalara da ceza kesilecek. “ diye cevaplar. O sırada oradan geçen yaşlı bir kadın adama: “haçan senun çötünde rakam yok, kaç uşağım kaç” diye adamı uyarır. 

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..