Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Futbol
 

Dikkat!

Dikkat. 

 

Fenerbahçe taraftarı artık maça gelmiyor. Bu gece de tribünde 15.000 kadar taraftar vardı. 

 

Fenerbahçe sahada bırakın iyi futbolu, pozisyon bile bulamıyor. Oynanan futbol keyif vermiyor.

 

Fenerbahçe taraftarı tribünlerde ve ekran karşısında huzursuz. Tribünler gerginlik içinde. Yenilen goller, yapılan hatalar veya saha içi beceriksizlikler hoş karşılanmıyor. 

 

İsmail Kartal huzursuz. Endişeli. Kaygısı yüzünden de okunuyor. Futbolcuları da bu kaygıyı hissediyor. 

 

Aziz Yıldırım huzursuz. Endişeli. Bu sene olası bir başarısızlıkta performansı ve kararları ciddi olarak sorgulanacak. Kendisine yakın, sözü geçtiği taraftar gruplarından bile eskisi gibi destek bulamıyor. Bu yüzden Samandıra' ya müdahale ediyor. Bu yüzden taraftara yeni heyecanlar sunmaya çalışıyor. 

 

Tribünlerdeki boşluklar Passolig' den kaynaklanmıyor. Zico' nun, Kocaman' ın, Alex' in, Yanal' ın, Yalçın' ın, gönderilişleri (ya da gitmek zorunda kalışları) ve bu sezonki kötü futbolun birleşimi olan anlamlı bir tepki.

 

Tek huzurlu olan, gergin olmayan, ne olursa olsun rahatı yerinde olan "futbolcular". Elbette afiyette olsunlar ama 3 Temmuzdan bu yana işleri duygusal şovlara dökmüş durumdalar. Yine kötü futbol var, yine mücadele yok, yine sahada berbat bir performans söz konusu ama gol atınca topyekün hocaya koşma! Yapay duygusallık. Hocana bu kadar sahip çıkıyorsan koş, mücadele et, iyi oyna, kendini işine ver. Hocaya değil, rakibine koş! Kadıköy' de şov devam ediyor.

 

Futbolcu arkadaşlar İsmail Hocanın koltuğunun sallantıda olduğunun farkında. Bunu bildikleri için buna göre bir strateji geliştirmişler. Bu ciddiyetsizlik bundan.

 

Defansta acemilik, orta sahada etkisizlik, forvette beceriksizlik, kanatlarda verimsizlik. Bir takım 4 ayda nasıl bu kadar geriye gider anlamak mümkün değil. Hoca etkisi ya da etkisizliği çok açık. 

 

Burada şunu ifade etmek istiyorum. İsmail Kartal gerçek bir beyefendi. İyi bir insan. Gerçek bir Fenerbahçe' li ve bence iyi de bir "antrenör". Ama bu takımı 4- 5 haftaya toplayamaz ise bu iyi insana yazık olacak.

 

Bugün tribünlerde Gençlerbirliği gol attıktan sonra, yani 1-1' den sonra Ersun Yanal tezahüratları yükseldi. Bu yanlış. Tepkinizi asla işler kötü giderken vermeyeceksiniz. İşler iyi giderken, daha sezon başında Yanal' a sahip çıkmayanların, bugün işler kötü giderken "Yanal" diye bağırması samimi değil.

 

Bu arada İsmail Hoca bu tezahüratlara çok üzüldü. İsmail Kartal hocama buradan sesleniyorum; bu tezahüratlar sana karşı değil, Aziz Yıldırım' a karşı yapıldı. Fenerbahçe taraftarı başarılı olsa da olmasa da "Arap İsmail' ine" sırtını dönmez, sevgisizlik yapmaz, bilerek saygısızlık yapmaz. Fenerbahçe taraftarının bu maçta gösterdiği tepki sana değil, Aziz Yıldırım' a dır. Tepkinin zamanlaması ve yeri yanlıştır. Bu tepkiyi uygun bulmadığımı tekrar belirtmek istiyorum. Ancak maç sonu açıklamaların da çok gerçekçi değil hocam. Bu açıklamalar şaşkınlık yaratıyor. 

 

Öte yandan, taraftarın kötü gidişi fark etmiş olması ve Yanal' ın kıymetini geç de olsa anlamış olması anlamlıdır. Bu durum da asla hafife alınmamalıdır. Bugünkü taraftar sayısı ile maçta yapılan bu tezahürat ciddi bir uyarı sinyali olarak Başkan tarafından dikkate alınmalıdır. 

 

Maçın analizine geçersek. 

 

Fenerbahçe yine kimliksiz ve amaçsız bir futbol oynuyor. Topu 3. bölgeye taşımakta zorluk çekiyor. Pozisyon bulmakta zorluk çekiliyor. 

 

Bu sezon defanstan top çıkartırken ve orta sahada çok fazla pas hatası yapılıyor. Çok top kaybı yapılıyor. Bu da geri kazanmak için daha çok mücadele etmek ve yorulmak demek. 

 

Ayrıca defans kurgusunda ciddi problemler var. Fenerbahçe hızlı çıkan rakiplere karşı zor durumda kalıyor. İki bek sürekli ileri çıktığından ve iki açık yardıma gelmediğinden, hızlı çıkan rakipler hep tehlikeli oluyor. Ayrıca Fenerbahçe' nin stoper konusunda yetersizliği çok açık. Sezon başında yazmıştım. Egemen müzmin sakat. Bekir her an patlayabilecek bir bomba. Kadlec bu seviyenin adamı değil. Serdar ise zaten gitmeyi bekliyor. Alves' de sorumsuz. Bu tabloda sene başında stoper takviyesi yapılmamış olması büyük hata oldu. Sene başında bu konuya çok değinmiştim.

 

Fizik olarak da kötü bir takım var. Rakiplere baskı yapıp, presle top kazanma mümkün olmuyor. 

 

Sow haftalardır formsuz ama hala ilk 11' de. Hasan Ali- Caner ikilisi bir an önce devreye alınmalı. Webo' da ısrar edilmeli. Emenike son 20 dakikalarda yıpratıcı olarak sahaya sürülmeli. Alper' den asla vaz geçmemeli. Mehmet Topal orta sahaya çekilmeli. 

 

Son olarak, hocanın maç sonu açıklama yapmasını engellemek lazım. Taraftar nezdinde oldukça tepki doğuruyor. Bu konuda ciddi bir tedbir almak lazım. 

 

bertan.kaya@yahoo.com

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..