Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '12

 
Kategori
Sinema
 

Dikkat Bebek var !

Dikkat Bebek var !
 

Doğum ve ölümün birbirini dengelediği yaşam olgusunda bir bebeğin dünyaya gelmesi ne derece önem taşır? Bunu ötesinde, ‘hamilelik ve bebek’ nedir? Kimine göre, sıradan bir işlemin sıradan sonucu ya da soyu sürdürmek için bir zorunluluk… Kimine göre, sorun yaratacak istenmeyen bir durum… Kimine göre de, normal yoldan gerçekleştirilemeyen bir özlem… Kısacası, ‘hamilelik ve bebek’ olgularıyla dünyaya gözünü açan yeni bir varlığın taşıdıkları anlam da, önem de kişilere ve toplum kültürüne göre değişiklik gösterir. Birisi istemediği bebeği terk edecek kadar acımasız olur… Bir başkası hayatı pahasına bebek sahibi olmak için çırpınır, istenmeyen bebekleri evlat edinmek uğruna koşturur. Hani ‘Birinin çöpü diğerinin hazinesidir’ sözüyle aynı hesap! Bu hesapta önemli olan kuşkusuz, bebeğin varlığı.

Erkekleri kıyısından, kadınlarıysa hem ruhsal hem de bedensel olarak derinden etkileyen ‘hamilelik ve bebek’ gerçeği hakiki hayatın yanı sıra kurguların da vazgeçilmez parçası. Bu konu üstüne sayısız kitap yazılmış, senaryolarda malzeme yapılmış. Arlen Eisenberg, Heidi E. Murkoff ve Sandee E. Hathaway’in ortak çalışması olan ‘Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?’ isimli kitap ve bundan uyarlanan DİKKAT BEBEK VAR/What To Expect When You're Expectingadlı yapım, bebek konusunda ortaya konulan son örnek!

Herkesi ekran başına bağlayan ‘Yıldızlarla Dansa Var Mısın?’ TV şovu… Kazanılan kupanın içine kusulacak derecede bastıran mide bulantısı… ‘Yumurta rahme düşüyor’ sinyaliyle arka odaya atılan koca… Beyaz çocuk tükendiği için siyahî bebek evlat edinmeye razı olan orta halli çift… Oğlunu rakip gören ve kızı yaşındaki karısından ikiz bebek yapan azgın teke araba yarışçısı baba… Ve flört dahi etmeden ayaküstü kazara çocuk üretimi gerçekleştiren iki lise arkadaşı… Bunlar DİKKAT BEBEK VAR filminin girişindeki anne adaylarının yansımaları! Beş çiftin ‘bebek’ macerasını farklı kılan ise anne-baba olma yolunda yaşanılan komediler.

Yönetmen Kirk Jones tarafından yan karakterler ve abartılı hamilelik sekanslarıyla süslenerek yaratılan DİKKAT BEBEK VAR, konusundan ziyade Cameron Diaz, Jennifer Lopez gibi isimlerle öne çıkmakta. Bir bebeğin oluşumunu ve getireceği sorumluluğu, züppeliğe varan bir aktarımla işleyen yapım bu yönüyle de konuyu doğallıktan uzaklaştırmış. Filmdeki en büyük doğallık, görselliğiyle dikkat çeken ‘akvaryum’ ve eğitilirken canlarının yakıldığı hayvan hakları koruyucularının gündeminde olan ‘yunuslar’!

‘Ebeveynlik uzlaşmadan ibarettir’cümlesiyle, tutarlı ve uyumlu ana-babanın bebeği olumlu etkileyeceğini saptayan film, ‘Her ilişkide baskın bir kişi vardır’ sözüyle ebeveynlerin iç çekişmesini göstermeyi ihmal etmemiş… Uyumun ve hamileliğe yönelik iyimserliğin sözden ibaret kaldığını, uygulamada her an bir olumsuzlukla ve güçlükle karşılaşılabileceğini komedi diliyle gösteren DİKKAT BEBEK VAR, bir canlı yaratma sürecinde yaşanabilecek tüm sıkıntıların yanı sıra farklı konulara da göndermelerde bulunmuş.

Kitleleri yönlendiren TV şovlarıyla dalgasını geçen, ‘zayıflama’ programlarının boşluğunu vurgulayan, ‘sünnet’ konusunu Yahudi koca vasıtasıyla dile dolayan, Mickey Rourke ile çocuk sarsaklığını bağdaştırıp kafa bulan öykü, hastalık geçmişleri belli olmayan üçüncü dünya ülkelerinden edinilen evlatlara köklerini unutturmama konusuna da eğilerek Amerikan kimliğini hissettirmiş! Afrikalı bebeklerin Amerikalı ailelere teslimi sahnesini ilahileştiren yapımda Amerikan havasını söndüren olgu, BMW’nin ürünü olan ve filmde göze sokulan Mini Cooper…  

‘Bebek yapma’temasından hareketle yaratılan DİKKAT BEBEK VAR, tüp bebekten evlat edinmeye, bir gecede hamile kalınabileceğini gösteren örnekten yıllarca denemeye rağmen yaşanan başarısızlığa, bir hapşırıkla gerçekleşen doğumdan hayati risk taşıyanına uzanan geniş bir perspektife sahip. Hamilelik olayının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, ancak neticede kucağa alınan bebeğin verdiği hazzın hepsinde aynı olduğunu anlatan yapım, günlük yaşamda karşılaşamayacağımız şımarık hamileleri, sünepe-kaygılı babaları ve komedi tadında bir ‘bebek’ üretim aşamasını izlemek isteyenler için keyifli olacaktır.

 

Anibal GÜLEROĞLU

www.sinematur.com

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..