Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dikkat... Ekonımi stagflasyona düştü!

Gaza bas gaza... Hayır gaza değil frene bas.. Değil değil ikisine de bas... Baaaas ! Sirke, hayır limon; hayır efendim sirke sirke sirkeee limon; limon kadın limonnnn.... O filmde en sonunda boşanmışlardı.

Bunlarda en sonunda bizi stagflasyona soktular. Olan oldu dün açıklanan işsizlik rakamlarına baktınız mı?

İşsiz sayısı yıllık bazda düşerken aylık bazda tam 100 bin kişi arttı. Ki bu artış göreceli hareketli geçen Haziran-Temmuz aylarında görüldü. İşsizlik oranı %8 den % 8.4 e çıktı. Geçen yıl işsizlik oranı % 9.1 idi, işsizlik çift haneli rakamlara yaklaşıyor diye kızıl kıyametler koparmıştık. Görünen o ki bu yılı da % 9 seviyelerine yakın bir işsizlik rakamıyla tamamlayacağız.

STAGFLASYON NEDİR?

Ekonomide işsizlik ve enflasyon halinin birlikte görüldüğü durumdur. İlk olarak 1970 li yıllarda OPEC' in kuruluşuyla karşılaşılmıştır. Petrol fiyatlarındaki sert yükselişler Avrupa ülkelerini stagflasyon riskiyle karşı karşıya getirmiştir.

Geçtiğimiz aylarda yüksek açıklanan enflasyon rakamları hepimizin malumu, ayrıca yakın zamanda yapılan zamların etkisi gelecek aylara yansıyacağı için gelecek aylarda da enflasyonun yüksek çıkacağı kesin. Enflasyonda çift haneli rakamların vizesi yapılan akaryakıt zamlarıyla çoktan çıktı. Buna rağmen ekonomi büyüyemiyor, işsizlik artıyor. İşsizlik arttığı halde enflasyon düşmeyince de stagflasyonla karşılaşmış oluyoruz.

ŞİMDİ TOP MERKEZ'DE

Son açıklanan istihdam verileriyle beraber merkezin omzuna daha büyük yükler bindi. Ekonomi bakanı ( Kendisi aslında makine mühendisidir. Hala anlayamam ekonominin başında ne işi vardır?) son açıklanan verilerle merkeze bak işte gördün mü balatalardan koku gelmeye çoktan başlamıştı zaten diyecek.

Merkez enflasyonu daha da artırmak pahasına politik baskılara dayanamayarak bu hafta yapacağı PPK toplantısında faiz indirimine gidecek ve asıl görevi olan fiyat istikrarını sağlama sorumluluğundan iyice kopmuş olacak.

Merakla beklenen çokça dillenen not artırımına gelince bu temel rasyolarla notumuz artmaz ancak işler bir kademe daha bozulursa notumuzun indilileceğini konuşabiliriz.

Sevgiler.

Son söz: Yapılan bir piyasanın varlığına inanılmaz !

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..