Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Dikkat eksikliği Hiperaktivi bozukluğu tedavisi yapılmazsa ne olur ?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun daha önceki yazımda üç alt tipi olduğundan bahsetmiştim. Aşırı hareketliliğin ön planda olduğu tipte dürtüsel davranışlar ön plandadır. Dürtüsellik kişinin riskli hareket yapmasına yol açar. Örnek verecek olursak aniden sinirlenip arkadaşlarıyla kavga edebilir. Bu durum kısa ve uzun vadede sorunlara yol açar. Okulda disiplin sorunları yaşamasına ve uzun vadede arkadaş çevresi tarafından dışlanmaya yol açar. Dürtüsellik okul çağı öncesinde karşı gelme karşıt olma bozukluğuyla kendisini belli eder. Adı başında çabuk sinirlenen, her şeye karşı gelen, ani öfke patlamaları olan çocuklardır. Okul döneminde ise bu okul kavgalarına, okulda arkadaşlarının eşyalarını izinsiz almasına, yalan söyleme, iftira atma gibi davranım problemlerine yol açar. Orta okul ve lise döneminde ise kötü arkadaş çevresine meyillidirler. Sigaraya başlama oranları hiperaktif çocuklarda daha fazladır. Sigara arkasından esrarı o da arkasından eroin türü maddeleri getirİr. Tedavi edilmemiş hiperaktiflerdeki en çok korktuğumuz durumlardan bir tanesi olan madde kullanım bozukluğu gelişir. İlkokuldaki basit arkadaş kavgaları arkadaş ortamının kötüleşmesiyle beraber çeteleşmeye doğru gider. Okuldan kaçmalar başlar..Ani dürtüselliğin sonuçlarından bir taneside ilkokulda görülen izinsiz para almalar biraz daha kompleks hale gelerek küçük bakkal soygunlarına daha sonrada büyük soygunlara dönebilir. İlkokulda olan arkadaşlar arasındaki küçük kavgalar bıçak , kesici alet taşımlarıyla beraber kavga sırasında adam yaralama ve ölümüne bile yol açabilir. Yapılan çalışmalarda cezaevindeki tutuklulardai dikkat eksikliği hiperaktivitenin oldukça yüksek olduğunu gösterir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun diğer bir alt tipi olan dikkat eksikliği ise çoğu zaman aileler ve öğretmenler tarafından farkedilmekte zorlanılmaktadır. Bunun nedenleri arasında dikkat eksiliği az ya da orta şiddette olanların farkedilmesinin zor olmasıdır. Dikkat eksikliği hiperaktivite gibi göze direk batmaz. İlkokul öncesinde çabuk sıkılan çocuklar olarak görürüz. İlkokul başlangıcı ile beraber derslerde zorlanmaların artması ile beraber güven eksiklikleri ortaya çıkmaya başlar. Bu güven eksikliği karşımıza sosyal kaygının artması, depresif belirtilerin ortaya çıkması ve kaygı bozukluklarının ortaya çıkmasıyla çıkar. Bu çocuklara okula gitmek bir süre sonra işkenceye dönüşür.  Dikkat eksikliği daha çok akademik alanda kendisini belli eder. Çocuğunuzun zeka kapasitesine göre elde ettiği başarılar arasında fark varsa dikkat eksikliği konusunda uyanık olmalıyız...

Yukarda bahsettiğim gibi eğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite tedavisi güzel şekilde yapılmazsa Madde Kullanım Bozuklukları, Davranış Bozukları, Anti Sosyal Kişilik Bozuklukları, Depresif Bozukluklar  ve Anksiyete Bozuklukları açısından ilerleyen dönemlerde ciddi risk taşırlar..

 
Toplam blog
: 11
: 2307
Kayıt tarihi
: 21.04.16
 
 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Adana                         www.fuatkircelli...