Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '06

 
Kategori
Kasko / Sigorta
 

Dikkat otoparkta anahtarıyla çalınan kaskolu aracınızın hasarı ödenmez

Dikkat otoparkta anahtarıyla çalınan kaskolu aracınızın hasarı ödenmez
 

Evet, başlık çok doğru, kasko sigortası yaptırlmış aracınız, otoparka teslim ederken anahtarlarını da otopark görevlisine teslim edederseniz ve aracınız çalınırsa; otopark ruhsatına sahip olmayan ve otopark fişi alınmamış bir kişye araç teslim edilip çalınırsa bu hırsızlık değil dolandırıcılık suçuna girdiği için sigorta şirketleri hasar ödememektedir.

Sigortaların çalınan araçlar için hasarı ödemesi için otoparkın işletme ruhsatına sahip olması ve aracın teslim alındığına dair imzalı kaşeli otopark fişi verilmiş olması gerekir. Ancak yukardaki şartlar yerine getirilmiş olsa da araç otopark görevlisi tarafından çalınması durumu emniyeti suistimal sayıldığı için sigorta şirketleri bu konuda hiçbir deme yapmakla yükümlü değiller. Bu gibi hasarlarda sigorta hukuku avukatlarının görüşlerine göre direkt ruhsat sahibi otoparka başvurmalıdır.

Anlaşılacağı üzere hırsızlık teminatlarında dolandırıcılık ve emniyeti suistimal hasarları teminat harici tutulmaktadır.

Hırsızlık ise Türk Sigorta Genel Şartlarında;
a.Kırma, delme, yıkma, devirme ve zorlamayla girilerek,
b.Araç, gereç,veya bedeni çeviklik sayesinde tırmanma veya aşma suretiyle girilerek
c. Kaybolan çalınan veya haksız yere elde edilen asıl anahtarla veya anahtar uydurularak veya başka aletlerleveya şifre yardımıyla kilit açmak suretiyle girilerek,
d. Sigoralı yerlere gizlice girip saklanarak,
e.Öldürme, yarlama,zor ve şiddet kullanma ve tehditle,yapılması halinde sigortalı kıymetlerde doğrudan meydana gelen msddi kayıp ve zararlar, teminat altına alınmaktadır.
Emniyeti suistimal ise güvenerek emanet ettiğimiz kişinin kendisinin aracımızı çalmasıdır.

Bu anlatıklarımızı aşağıdaki yargıtay 11, Hukuk Dairesi 16/1/2006 tarhli kararına kararı ile açıklamaktadır.

Davacı (kasko sigortalı aracın sahibi) hastane otoparkında yer bulunmaması nedeniyle dışarıya çıkarak otoparkçı görünüşlü olan bir kişinin kendisine yardım teklif etmesi üzerine aracını teslim etmiştir. Daha sonra otoparkçı tarfından araç alınıp gözden kaybolmuştur.

Bu eyleme aracı götüren, araç sahibini yanıltarak (hulus ve saffetinden yararlanarak ve iradesini fesada uğratarak) aracın rıza ile teslimi sağlanmış olup, hırsızlık değil dolandırılıcılık suçunu işlemitir.

Dolandırılıcılık suçuda sigorta kapsamında değildir. Aracı götüren (çalan) değil de gerçek otoparkçı bile olsa onun tarafından aracın alınıp götürülmesi emniyeti suistimal suçu oluşturduğundan bu eylemde teminat dışındadır. Bu nedenle sigorta şirketi ödeme yapmamaktadır.

Neticede sigorta şirketlerinin konu ile ilgili görüşü; kasko sigortası yapılan araçların ruhsatlı otopark görevlisine, fiş karşılığında teslim sonucunda çalınması durumu teminat dahilinde olacaktır. Ancak anahtarın teslim edildiği otopark görevlisi tarafından çalınması durumu emniyeti suistimal durumu olduğundan teminat harici olacaktır.

Bu demek oluyor ki, araç sahipleri araçları otoparkta bile güven altında değiller, yapılması gereken otoparkta aracımızın anahtarını otoparkçıya teslim ederken ruhsatlı ve mühürlü teslim fişi almamız gerekiyor. Ama aracımızı otoparkçı çalarsa kasko anlamında yandık demek üstüne bir bardak su çeceğiz yada polisimizin hırsızı yakalamasını bekleyeceğiz. Ya da aracımızın anahtarı hep yanımızda olacak, bir de ülkemizde araç hırsızlığı dahil tüm hırsızların azalması için devletimizin daha etkin önlem almasını çaresiz bekleyeceğiz...

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..