Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Dikkat savaş geliyor!

Dikkat savaş geliyor!
 

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Mike Müllen Afaganistan’da ki Amerikan asker sayısının 2009’da elli bine çıkacağını beyan etmiş. Generalin sarf ettiği sözler pek de hayra alamet değil, dünya açısından. Çünkü bu beyanat Amerika Birleşik Devletleri’nin mevcut İran operasyonu için artık düğmeye bastığını gösteriyor. Gerçi Obama başkanlığı döneminde Afganistan’a ağırlık vereceğini belirttiği için bu açıklama sürpriz değil.

Ancak Irak’ta hâlihazırda var olan Amerikan askerinin 2009’da çekilmeye başlasa bile, söz konusu çekilmenin 2011’de tamamlanacağı bildirilmişti.

Bu da demek oluyor ki 2011 yılına kadar olabilecek mevcut bir İran operasyonu için Afganistan stratejik bir üs olarak kullanılabilir.

Nedenine gelince gerek Bush ve gerekse Rice’ın Ortadoğu ziyaretlerinde ilgili ülkelerden üs talebi dile getirilmiş ve olumsuz yanıt alınmıştı.

Türkiye’nin de bu hususta söz konusu ülkeye benzer bir karşılık verdiğini biliyoruz. Bu durumda İran operasyonu için en uygun yer Afganistan gözüküyor.

Fakat biraz evvel de belirttiğim gibi Irak’ta asker çekim işlemleri tamamlanmadan yani 2011 yılına kadar İran’a operasyon mümkün. Bundan dolayı da Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan ve Irak’tan İran’a taarruz yapması da olası bir ihtimal.

Ki zaten Irak’tan çekilme kararı aynı zamanda İran’da bir rehavet yaratmayı amaçlamakta.

Bütün bunlardan sonra İran’ın bu zokayı yutup yutmayacağı bilinmez ama olası bir savaşın bedelinin pahalıya mal olacağı kati bir gerçek.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..