Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Dil derneği

Dil derneği
 

Bugün Süleyman Ekim’in bir yazısında okudum, "süpürgeotu" sözcüğünün yazılışının TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarında farklı olduğunu anlatmış (1). Özellikle sözcüklerin birleşik yazılması konusunda TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzları arasında farklılıklar olduğunun farkındaydım.

Yakın zamanda Dil Derneği’nın sayfasına girmemiştim, oraya baktım (2). Bir yazıda "Internet" sözcüğü yerine "Bilgisunar" demişler, çok da iyi olmuş. Dil Derneği’nin sayfalarında Dil Devrimiyle ilgili güzel bilgiler buldum. Bu konuda iyi başvuru sayfaları oluşturulmuş. Atatürk’ün Türk Dil Kurumu, Dil Devrimine emek verenler anlatılmış. En ilginç sayfalar da "Tepkilerimiz" başlığı altında sunulmuş. Dilimizin yabancı sözcükler tarafından kemirilmesine gösterdikleri tepkileri ve girişimleri anlatılmı ve bu amaçla yazdıkları çok ilginç mektuplar yayınlanmış.

Dil Derneği sayfası çok güzel ancak çok büyük bir eksik var. Yazım Kılavuzu ve Sözlük’e doğrudan erişim yok. Bu yalnızca çok önemli bir eksiklik değil, bir haksızlık.

Kitaplarımız heryerde yanımızda değil ancak Internet heryerde. TDK sayfasında hem Yazım Kılavuzu hem de Sözlük bulunduğu için her gerektiğinde buraya başvuruyoruz (3). Oysa Dil Derneği’ni Atatürk’ün Türk Dil Kurumu’nun devamı olarak düşünen bir kişi olarak Dil Derneği’nin Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlük’ü Internet'te bulmak isterim.

Dil Derneği’nin parasal olanakları çok iyi olmadığı için bu yayını yapamıyor olabilir. Ancak bu konuda geç kalınırsa ve herkes tek yer olarak TDK’ya alışırsa Dil Derneği sayfasına yönlendirmek bugünden çok daha zor olabilir. Bu konuda kültür ve sanat dünyasından, Dil Devrimi'ne inanan yurttaşlardan gerekli parasal destek sağlanabilir.

Dil Derneği tüm olanaklarını kullanarak en kısa zamanda Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlük’ü Internet'teki sayfasında yayınlamaya başlamalıdır.

(1) Süleyman Ekim “Dil derneği: süpürgeotu, tdk: süpürge otu”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=33721
(2) Dil Derneği: http://www.dildernegi.org.tr
(3) Türk Dil Kurumu: http://www.tdk.gov.tr

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..