Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '18

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Dil Eğitimi 2

Dil Eğitimi 2
 

GÖRÜŞ AÇISI
Konunun yönünü belirleyen görüş açısını buldurmaya yönelik sorular şöyle gelebilir:
1.Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı olabilir?
2.Bu parçada hangisi tartışılmaktadır?
3.Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafta söylenenlerle aynı doğrultudadır?
4.Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafta aynı doğrultuda değildir?

Konunun özelliğine göre bu bakış sırasıyla gözleme, düşünceye, duygulanmalara dayanan doğrultuda gerçekleşir.
1.SOMUT,  2.SOYUT,  3.DUYGUSAL

.. SOMUT GÖRÜŞ AÇISI
Gözleme, deneye, yaşantıya dayanan bilgileri içerir. Örneğin, “Güneşin batışı sırasında denizin görünüşünü anlatınız.” konusu somut verilerden yola çıkılarak yazılacağından somut görüş açısıyla ele alınır.

Örnek
“Akşam üstleri güneş batarken Ankara ne kadar güzelleşir! Kan kırmızı yuvarlak bir külçe, dağların üstüne doğru yavaş yavaş inmeye başlar; yekpare, geniş bir billûr parçası haline giren ufuktan misli görülmemiş bir renk ve ışık yağmuru boşanır ve bütün gün, derme çatma binaları, ıssız caddeleri,yetim anıtları, bodur akasya ağaçlarıyla çiğ bir aydınlık içinde uyumuş kalmış çıplak şehrin çelimsiz gövdesi, birdenbire en halis erguvanlara bürünmüş olarak silkinip doğrulur.Biraz önce her bir Gureba Hastanesi’ni andıran o derme çatma binalar, somaki mermerden birer saray şekline girer. O ıssız caddeler bir donanma gecesinin pırıltılarıyla dolup taşar. O yetim anıtların başları yanar döner hallerle süslenip şahlanır. Bodur akasyalar, serpilen gölgeleriyle insana yıllanmış çınarlar gibi heybetli görünür ve çepçevre boz tepeler, öbek öbek mor salkımlarla örtülür.”
(Yakup Kadri Karaosmanoğlu)

Yukarıdaki metin “somut görüş açısı”yla ele alınmıştır. Konu, Ankara; görüş açısı, doğa olaylarıyla Ankara’nın görünümünün nasıl değiştiği doğrultusundadır. Konunun somut görüş açısıyla işlenmesini duyu organlarımıza seslenmesi olarak açıklayabiliriz. Bu metinde “göz” somut durumu “gözlem”leyerek sunmaktadır. Ayrıca “kulak” “ıssız caddeler”den haber vermektedir.Tüm bunlar somut olgular olduğu için yazının görüş açısı da somuttur.

.. SOYUT GÖRÜŞ AÇISI
Düşünce ve yargılamaya, mantığa dayanan soyut bilgile gerektirir. Olayların nedenleri ve sonuçları, bu nedenlerle sonuçlararasındaki ilişkiler, konuya böyle bir açıdan bakmayı zorunlu kılar. Örneğin, “Yağmur niçin yağar.” Konusu soyut görüş açısıyla ele alınarak işlenir.

Örnek
“Hiç kimse anadilinden daha iyi başka bir dil bilemez. Anadilini iyi bilmeyenin ise, hiçbir konudaki bilgisine güvenilmez. Çünkü dil, düşünce, öğrenme ve öğretmenin aracıdır. Anadilini iyi bilmeyen, başka hiçbir konuyu iyi öğrenemez, uzlanıma gidemez ve bildiğini öğretemez.”*

Soyut görüş açısıyla ele alınan metinde “anadili öğretimi”nin zorunluluğu dile getirilirken neden sonuç ilişkisi yöntemiyle konu işlenmiş. Burada kişi konuyu kafaca düşünüp yorumlamak durumundadır. Duyu organları verileri söz konusu değil. Bu nedenle soyut bir doğrultuda konu ele alınmıştır.

*M.Yazıcı, İşletmelerde Maloluşu Hesaplama Yöntemleri, İstanbul 1977, s. 1

.. DUYGUSAL GÖRÜŞ AÇISI
Olayların kişi üzerindeki etkilerinin anlatılmasını gerektirir. Burada, dış evrendeki gerçekler değil, bu gerçeklerin kişi üzerindeki izleri anlatılır. Örneğin, “Sonbahar mevsiminin sizde uyandırdığı izlenimleri anlatınız.” konusunun kişi üzerinde hangi etkilerde bulunduğu anlatılmalı.

Örnek
“Şehirli bugünlerde birdenbire bütün kış kapanıp kaldığı dünyanın bir tarafından çatladığını hisseder. Geçmiş yazların hatırasından kalma bir yaşama hasreti ile şehir içimizde büyür; itiyadlarımıza uzak semtler, oralarda hayatımızdan başka bir hayat yaşayacakmışız gibi hafızamızda canlanır ve eski şarkılarla birleşirler. Akşamları vapur ışıkları bizim için başka türlü parlar. Hülasa etrafımızdaki her şey
bir davet olur.”

(Ahmet Hamdi Tanpınar,Yaşadığım Gibi)

Yazar, yazısında duygulanmalara yer verirken gözlemlerinden de yararlanmış. Ayrıca doğanın uyanmasıyla duyulan yaşama sevinci doğrultusunda düşüncelere yer verilmiş. Üç görüş açısından birini veya birkaçını aynı yazı içinde kullanabiliriz.
 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..