Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '08

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Dil eğitiminde şok metodlar

Dil eğitiminde şok metodlar
 

Öğrenmek güzeldir!


Eğlenerek öğrenmek, görerek öğrenenler, resimler, videolar, görsellik...

Dinleyerek öğrenme: Ülkemizde böyle bir eğitim almadık dinlemiyoruz, herkes konuşuyor!!!

Uygulayarak, yaparak öğrenenler, "practise makes perfect" (bir işi ne kadar uygularsak, pratik yaparsak o işte o kadar ustalaşırız!)

Öğrenme yöntemleri çok çeşitlidir...

Şoklama metodu, çok işe yarayan bir uygulamadır. Nedir? Öğrenci yaş ve ilgi alanına göre farklı şoklama yöntemleri vardır. Örneğin, erotizm kullanılır! Şaşırtıcı gelebilir ama çoğu insanda erotizm öğretici olabilir; nasıl?

Hormonların hayatımıza etkisi inanılmaz derecededir. İnkar etsek de, bastırsak da bu böyledir. Erotizm aslında çağrıştırılır, aşktan bahsedilir, çağrıştırır, beraberliklerden, yakınlaştıran fiiiller, kısa hoş öyküler...

Kalıcı olur anlatılanlar, hiç unutulmaz, oysa normal bir metod, sıkıcı ve renksiz gelebildiği için, öğrenme gerçekleşmeyebilir!

Şok örnekler, her zaman sözcükleri kalıcı kılar; bir örnek: Diyelim ki "incredible" yani inanılması güç, anlamına gelen bu sözcüğü, değerli öğrencilerimden birine şöyle anlattım (öğrencilerimiz yetişkin arkadaşlar, bu örnekler 13-19 yaş gurubuna da ilgi alanları içinde verilebilir!) 'Eşiniz, size kapıyı çırılçıplak açtı, tepkiniz ne olur?

(Let's say your wife opened the door without any clothes on) "incredible situation": inanılmaz bir durum!

Şok, şok, şok bu arkadaşımız kısa süre kendine gelemedi ama "incredible" sözcüğünü bir daha unutmayacak!

Edep sınırlarını zorlamadan uygulanacak bu metod, her zaman işe yarar!

İnsan hayal ettiği sürece üretir, mutlu olur. Walt Disney 'herşey, minik bir fareyle başladı' derken, bu günkü imparatorluğuna ulaşacağını pek tahmin edememiştir... Sonuç, harika bir başarı!

Öğretme yolları, deneme yanılma yoluyla; en geçerli metod nedir? Öğrencilerinizin rahatça öğrenebildiği, bilginin geri dönüşümünün, kalıcı olduğu yollardır!!! Demek ki napçeeeeez, deneyceeeeeezzzzz!!!

 
Toplam blog
: 258
: 2037
Kayıt tarihi
: 09.11.06
 
 

Ben İngilizce öğretmenliği yapan yurdum insanıyım. Yalnız öğrencilerim yetişkin arkadaşlar. Devlet m..