Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '08

 
Kategori
Dilbilim
 

Dilimiz onurumuzdur

Bir milleti oluşturan unsurların başında dil gelmektedir. Her milletin kendine has bir dili vardır. Lisanı olmayan bir millet düşünemiyorum.

Türk milletinin kökeni çok eski zamanlara dayanmaktadır. Orta Asya’dan Balkanlara kadar yolculuk yapsanız sadece Türkçe kullanarak insanlarla anlaşabilirsiniz. Lehçe farklılıkları olsa bile bir iki günde farkları öğrenerek anlaşmamız mümkündür.

Diller canlıdır, değişkendir; ancak görüyorum ki Anadolu Türkçe’si kirlenmektedir. Gençlerin konuşmaları ve internette kullandıkları dili incelerseniz bir sürü İngilizce kelimeyi kullandıklarını görürsünüz. Halbuki Türkçe kelime üretimi açısından çok zengin bir dildir. Bazı kelimelerin baş harflerinden kelime üretebilen ya da Latince’ye baş vuran İngilizce’ye bu şekilde özenilmemesi gerekir. Tabelalara baktıkça “Acaba bu ülkede yabancılar mı üretim yapıyor” diye düşünüyorum. Küçük dükkanların bile isimleri yabancıya özenti gösteriyor.

Eskiden kullandığımız bazı kelimeleri de İngilizcesi ile değiştirmeye başlamışız. Meclis yerine parlamento, millet vekili yerine parlamenter, posta yerine mail, ileti yerine mesaj gibi kelimeler kullanılıyor. “Goodbye” kelimesinin Türkçe anlamını öğrencilerime sorduğum zaman aldığım yanıt “baybay” oluyor. Bizim “güle güle” ve “hoşça kal” gibi insanlara güzel duygular veren uğurlama kelimelerimiz yok olmak üzere. Bu şekilde dilimiz yok olma yoluna girmiş. Dikkatli olmamız gerekir.

Dilimizin yok olduğunu artık yerine başka bir dil kullandığımızı düşünün. İşte o zaman özgürlüğümüz elimizden gidecektir. Sömürgeleşeceğiz. Afrika ülkelerinde uygulanmış ve şimdi de bizim ülkemiz üzerinde uygulanıyor. Batılılar Biz Türkleri bu şekilde yenmeyi düşünüyor. Biz Türkler birbirimize sıkı sıkıya bağlıyken bu şekilde çözülmeye başladık. Çözülmenin bittiği yerde bizi lokma lokma yutabilecekler.

Lütfen dilimizi kullanırken itina gösterelim. Çocuklarımıza ve çevremize de bu konuda uyarılarda bulunalım. Yazı yazarken de özen gösterelim. İnternet bizim dilimizin aynasıdır. Lütfen internetteki kullanılan dile de sahip çıkalım. Her yerde Türkçe’mizin en güzelini kullanalım. Çünkü Türkçe bizim onurumuzdur. Türkçe bozulunca Millet de bozulacak unutmayalım.

 
Toplam blog
: 7
: 1793
Kayıt tarihi
: 26.08.06
 
 

Merhaba, İsmim Tülin Göncü. Ben bir İngilizce öğretmeniyim ancak Türkçemizin kullanımına çok önem ..