Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '14

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Dilimize emek verenler

Duygularımızı, düşüncelerimizi yargısal bütünlük içinde anlatmak için, sözcükleri belli bir düzene göre dizip öbeklendiririz. İşte böylece oluşan dizimsel yapılar anlatım, bir anlatım içinde birlikte kullanılan sözcükler arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalına ise sözdizimi denir.

Dil, sözlü ve yazılı anlatım aracı olarak kullanılırken çözümleme yapılmaz. Bu nedenle dilin kullanım alanında en küçük birimi  tümcedir. Dilin sözcükleri, ancak tümce içine girdikleri zaman gerçek bir etkinli kazanır.

Her dilin ayrı bir sözdizimi yapısı vardır. Dile kişilik kazandıran bu yapı, temelde sözcük dizilişine dayanır. Örneğin, İngilizce, Fransızca ... gibi Batı dillerinin sözdizimlerinde temel öğeler önce, yardımcı öğeler sonra gelir (ana yargı önce, açıklama/ betimleme sonra...”  ). Türkçe'nin sözdiziminde ise yardımcı öğe önce, temel öğe sonra gelir (Açıklayıcı / betimleyici öğeler önce , ana yargı sonra...) .

Dilleri birbirinden ayıran, onları ayrı birer anlaşma aracı olarak geliştiren; anlatımlarındaki bu kendine görelik, değişik yapı özelliğidir. Ulusun dilsel yeteneği bu düzlemde kendini gösterir.

Türkçe'nin belirgin özelliklerinden biri, sözdiziminin duruluğunda görülür. Bu, Türkçe'nin, sözdizimsel yapısıyla birlikte, kısa anlatımı seven bir dil olmasının sonucudur. İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Türkçe'nin bu niteliği konusunda, “Türkçe, söylenir söylenmez anlaşılan bir dildir.” diyor. Bu anlaşılırlığı, Türkçe'de “parantez” denilen dil olgusunun bulunmamasına bağlıyor.

Türkçe'ye emek veren Nurullah Ataç sözdizimini unutmadan "devrik tümce" yi yazılarında kullanmıştır.Bunu Türkçenin üretken, anlaşılır özellikleri olduğunu kanıtlamada örneklemiştir. Gösterdiği örneklerle de "Dilin kuralları uydurulmaz, o dilden çıkarılır." diyor. Ataç şöyle sürdürüyor görüşünü : "Dilimizin kurallarını arayan dil bilgini yazı dilimizden çok şiir dilimiz üzerinde durmalıdır."

Dilimize emek veren dilcilerimize selam olsun Oktay Sinanoğlu, Emin Özdemir, Tahsin Yücel, Mehmet Başaran, Rasim Şimşek, Sedat Sever daha niceleri...

  

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..