Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

17 Kasım '21

 
Kategori
İnançlar
 

Dilimizi Dizginlemeli

DİLİN YİRMİ BİR ÂFETİ 
 
Yüce Allah ( celle celaluhu) buyurdu: "Eğer size yasaklanan  büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız." Nisâ Suresi - 31. Ayet...
Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem,) bu buyruk doğrultusunda insanları günaha girmekten korumak için "Ya hayır söyle, ya sus" buyurmuş. Bu hadisi şerifi her gün tekrarlasak ve uygulayan olsak, günahlardan kaçınmamız kolaylaşır. Dilimizin dozajına dikkat etmediğimiz zaman, her gün bilerek yada bilmeyerek tonlarca vebal yükleniyor olabiliriz. 
 
Doğrusunu şüphesiz Allah bilir...Din alimleri peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) den derledikleriyle dilin 21 afeti olduğunu belirtmişler, bu afetlerden korunmamız için dilimizi vara yoğa kullanmamamızı öğütlemişler. İşte bilginlerimizin belirttikleri dilin yirmi bir âfeti şunlardır:
1-Fâidesiz konuşmak. 
2- Bâtıla dalmak, yâni içki meclislerini, fâsıkların yaptığı işleri, zenginlerin rahatını, sultanların zulmünü güzel görerek, gördükleri herkese anlatıp durmak.
3- Sözde başkalarına galip gelmek için münâkaşa ve mücâdele etmek. 
4- Düşmanlık hissi duymak, kin dolu konuşmak.
5- Halk beğensin diye konuşmak. 
6- Edebe uygun olmayan sözler söylemek. 
7- İki dilli ve ikiyüzlü olmak.
8- Bir kimseyi yüzüne karşı medh etmek. 
9- Günâhı ve suçu olmayan bir Müslümanı alaya almak. 
10- Günâha götürecek latîfeler yapmak. 
11- Bir Müslümanla alay etmek. 
12- Bir Müslümanı bir toplumda maskara yapmak. 
13- Müslümanın sırrını başkasına duyurmak. 
14- Söz vermek, verdiği sözü yerine getirmemek. 
15- İki Müslüman arasında söz taşımak. 
16-Yalan söylemek. 
17- Yalan yere yemin etmek. 
18- Küfür etmek, küfre sebeb olan sözleri söylemek. 
19- Konuşulmaması gereken yerde konuşmak. 
20- İnsan ve hayvana lânet etmek.
 21- Gıybet etmek...
 
Bizim büyüklerimiz de derdi ki; "Söz de ilâç gibidir. Azı faydalı, çoğu zararlıdır." Ve bir başka örnek:  "Dilim dilim, dilimden buldum zulüm" ne kadar doğru bir ifade. Ne geliyorsa başa dilimizi tutamadığımızdan geliyor. Lakin yanlışın doğrusunu öğrendikten sonra uymamak, uygulamamak olmaz. Bundan sonra daha dikkatli davranırız inşallah, zaten bu kargaşa dolu dünyada insan bazen susmak ve hiç konuşmamak istiyor, ama ağzının fermuarı yok ya, yine de duramıyor. Hasılı konuşmamız kaçınılmazsa güzel konuşmak gerekir. Birbirimizi kırmadan, incitmeden, dilimize haram söz ettirmeden; iyilikler varken kötülüklerden kaçınalım. Hep birlikte güzellikler, iyilikler içinde yaşayalım. İnşallah yaşantımız öyle güzel olsun ki, yarın âhiret hayatımızda eyvah pişman olduk demeyelim.
 
Ayfer Aytaç
ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..