Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '12

 
Kategori
Bilim
 

Dilinizi temizlemek için bir fırsat!

Dilinizi temizlemek için bir fırsat!
 

Biliyorsunuz “temizlik imandan gelir” değil mi? Temizlik fiziksel ve ruhsal yönden son derece gerekli ve yararlıdır. Peki, temizlik yollarını biliyor muyuz?

Konuşmaca organımız dil; nasıl temiz olur? Peki, temizlemek istiyor muyuz?

Dilimizi temizlemek için dişlerimizi fırçalarız, misvaklarız, parmaklarımızla ovalarız ve ağzımızı çalkalarız; duruma göre, yerine göre, koşullara göre. Bunları zaten herkes biliyor ve uyguluyor. Öyleyse bu yazıyı niçin yazdım; yani bunun ne gereği, ne yararı olacak?

Dilimin döndüğünce bir şeyi vurgulamak istedim.

Yemek, içmek gibi bir görevde bulunucu dilin bir başka işlevi konuşmaktır. Dilimiz fiziksel bir temizliğe sahip olursa; ağzımızdan çıkacak sözceler, sözler de temiz olabilir mi? Bununla dolaylı, dolaysız bir ilgisi var mıdır?

Dil dediğimde, aklım karıştı. Farkında olmadan başka bir konuya değindim. Sizi hangi konu, ne kadar alâkadar ediyor, bilemem; fakat diğer konuya da geçmeliyim. Fiziksel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımızı da düşünmemiz gerekmiyor mu?

Dilimizi temizlemek için bir fırsat!

Burada “Dil!”derken, “lisan”dan söz edeceğim; yani iletişim aracından.

İletişim aracımız; yani dilimiz, yani ana dilimiz, yani Türkçemiz ne kadar temiz? Bunun temiz olmacasını istiyor muyuz? Bunun için bir çaba gösteriyor muyuz? Yoksa bu konuda duyarsız mıyız? Doğru, temiz, güzel Türkçe sizin için gereksiz midir, yararsız mıdır?

Eğer yararsız, gereksiz görüyorsanız bu fırsat; size bir yarar sağlamayacaktır. Öyleyse bu yazının devamını okumayabilirsiniz.

Dilinizi temizlemek için bir fırsat var; eğer doğru bildiğiniz yanlışlardan, bilgi kirliliğinden, eski alışkanlıklarınızdan, cahilliğinizden, okumuşcahilliğinizden, önyargılarınızdan, zanlarınızdan, kuşkularınızdan kurtulabilirseniz.

Dilinizi temizlemek için;

.Önce “Bir GüneşDoğuyor” adlı şiir kitabı, “Türk’ün Türkçe İle İmtihanı” adlı dilbilgisi test kitabını okuyabilirsiniz. Sonra soru sorabilirsiniz, yargılayabilirsiniz, sorgulayabilirsiniz. Bu önerimi, uyarımı dikkate alıp duyarlılığınızı, ilginizi göstermeceniz sizin için gerekli ve yararlıdır.

.Sonra kitaplarımıve yazılarımı yorumlayıp görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca türlü yarışmacalarımıza da katılabilirsiniz.

.Daha sonra gerekli, yararlı, yeterli, doğru bilgileri alabilirsiniz.

.En sonra mutlu, sağlıklı, huzurlu, rahat, güvenli olabileceğiniz temizliğe kavuşmuşolabilirsiniz.

Ne demek istediğimi, ne dediğimi anlamak için az dikkatli olmalısınız.

 
Toplam blog
: 205
: 266
Kayıt tarihi
: 10.06.12
 
 

Tekirdağ, 02.01.1961 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum. Evli, 3 çocuk bâbâcânıyım. Türkçeci, muha..