Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '16

 
Kategori
Güncel
 

Din, ırk savaşları derken başımıza bir de mezhep savaşları çıktı; inşallah Çinlilerin mezhebi yoktur

Din, ırk savaşları derken başımıza bir de mezhep savaşları çıktı; inşallah Çinlilerin mezhebi yoktur
 

Aynı dindeniz ama mezhebimiz ayrı, savaşmamız lazım. Herkesler bu mezhep savaşlarının altında başka nedenler (toprak, bölgesel rekabet, ekonomi vs) olduğunu söylüyor ama ben mezhep savaşlarının nedeni mezhep diyorum. Artı bazı milletlerin/toplulukların mezhebi dininden daha önemli; üstelik sanki dininden bağımsız gibi. Örneğin Şii’ye Müslüman desen onu anlatmış olmuyorsun, Şii demen lazım. Keza Alevi, sanki dinle alakası yok; adam ben Müslüman’ım demiyor, Alevi’yim diyor, ikisi ayrı şeymiş gibi.

Müslümanlığın mezheplere ayrılmasına çok şiddetli itirazlar var “Peygamberin mezhebi var mıydı” diyorlar; galiba böyle bir zorunluluk kutsal kitapta yazıyor olmalı. Hay Allah, biz mi göremedik yoksa! Ama var işte, yapacak bir şey yok. Tamam, mezhepler olsun da savaşmayalım. Geç bunu. Bir de biliyor musunuz mezhepler dinden daha koyu; sanki mezhep dinden değil din mezhepten doğdu. Din herkesin, mezhep bazılarının, girsen bile giremiyorsun; öyleysen öylesin. Dine giriliyor ama mezhebe girilemiyor. Hanefi’sin Şii olmak istiyorum diyemiyorsun. Çıkılamıyor da, mafya gibi.

Mezheplerin aralarında öyle aman aman fark da yok. Olamaz çünkü zaten aynı dinden çıkıyor. Örneğin Sünnilikle Şiilik arasında ne fark var ben merak ediyorum. İkisi de oruç tutuyor, namaz kılıyor, İslam’ın şartlarını yerine getiriyor. Küçük farklar Müslüman’dan Müslüman’a bile var; ben örneğin camiye arka kapıdan giriyorum.

Arabistan-İran savaşı ufukta… Dünyanın Sünnilerin Şiilerin yaşadığı diğer bölgeleri kaynıyor. Mezhep Irak’ı yıktı, Suriye’yi dağıttı. Bir de aynı mezhepler çeşitli ülkelerde farklı uygulanıyor, örneğin Pakistan, Malezya gibi ülkelerde Sünniler Sünniliğe karşı. Türkiye mezhep kavgasına uygun. Zaten var; ama Alevi-Sünni şeklinde. Yani Sünnilerle Şiilerin karşı karşıya geldiklerini görmedik; üstelik bu iki mezhep arasında pek öyle ayrım da yok; sadece adı başka. Yani Türkiye’de Sünni-Şii kavgası olmaz gibi görünüyor. Çünkü bu ikisi Türkiye’de dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi birbirine karşı iki mezhep değil. Zaten Şiilerin sayısı az. Türkiye’de asıl korkulan Alevi-Sünni çatışması. Yine de korkmak lazım, dışarıda Şii-Sünni, bizde de Alevi-Sünni olur. Zaten Şiilik denince biraz Alevilik anlaşılıyor, oysa hiç ilgisi yok.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..