Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '17

 
Kategori
Deneme
 

Din mi, Para mı, Değer mi?

Din mi, Para mı, Değer mi?
 

Elinizdeki paraya bakın ve ona sahip olmak için bu amansız mücadelenin aslında ne çok şeyi perdelendiğine, iyi kötü güzel çirkin demeden ne çok ve anlamsız şeyi bize yaptırmaya zorladığına, ikna ettiğine tanık olacaksınız. Kaçırılan güzellikler yaşanamayan dostluklar, aşklar... 

Kötü olan ne varsa çoğunlukla arkasında ona daha fazla sahip olma hırsını göreceksiniz...
Para kuşkusuz ticaret için mükemmel bir araçtır. Kapitalizmin hizmetine giren para ise köleliği dahi bitirebilen güya insancıl bir başlangıç yaparak tüm dinlerin, imparatorlukların yapamadığı bir şeyi başardı. Başardığı şey sahip olunabileceğine olan inançtı. O inançtır ki, artık köleliğin klasik anlamda bitirilmesini sağlayarak, evinde baktığı kölenin artık Okyanuslar ötesinden de köleliğini devamını temin edebilmeyi başarmıştır. N... Amerikan firması olarak Endonezyalı köleyi Endonezya devleti sınırları içinde günde bir iki dolar alarak (dolar sadece semboldür)  hayat boyu köleliğe mahkûm edebiliyorsa artık Amerika'da köleyi ne yapsın.
Para, zaten yeterince kölelik sağlıyorken, zatı muhteremler yeni bir kölelik icat etmeye ihtiyaç duymaya gerek görmemiş olsalar gerek. Zatı muhteremler, aynı zamanda tüm semavi dinlerin pratikte kaldıramadığı köleliği kaldırmak suretiyle dinlerin tamamına müthiş bir gol atmış oluyorlardı...

Karşılığının sözde altın; gerçekte, emek, insan gücünün, bilginin, namus ve şerefin, ideallere dair ne varsa tamamını karşılamak gibi bir işlevi bir takım kâğıtlar nasıl karşılayabilir? Bu makine o derece büyük bir makine haline gelmiştir ki, bu makinenin yağı insan kanı, bağımsızlığı, kendisine ait ne varsa tamamını değersiz ve insan yapımı resimli kâğıtlar nasıl karşılayabilir.
Anayı çocuğundan, kocayı karısından, çocuğu ailesinden, insanı sözünden, namusundan, şerefinden, bağımsızlığından, sevgiliyi sevgilisinden nasıl ayırabilir? Sevgili eş seçme kriterleri bile, insan doğasına aykırı olarak sözde sevgi, gerçekte "davul bile dengi dengine" diye sınıflandırabilir. İnsanlığın bir kısmının, diğer kısmına savaş açmasına neden olan, milyonlarca insanı değirmen gibi öğüten, öğüttüren, her yıl geçerliliğini teyit için binlerce teori yazdıran güç nedir?

Ya bir gün para teorisi değişirse, emek bilgi ve namus ve şerefin, toprağın, kadınlığın ve erkekliğin insana dair ne varsa değerlendirme kriteri olan paranın yerine geçen bir değerlendirme aygıtı bulunursa ve bu aygıt ne olmalıdır? Bu aygıt öyle bir değerlendirme kriteri getirmek zorundadır ki, hem insanı yaşatsın. Bağımsızlaştırsın. Onurlandırsın.
Bu aygıt ne ve nasıl olmalıdır?

Ve paranın gücü yaklaşık beş asırdır devam ediyor ise ve bu sistem insanlığın, doğanın ve dünyanın sonu hazırlıyor.

Ulaşılan  bilgi teknolojileri ve insanlık, gerçekte yaralarını ne zaman sarmaya başlayacak. Öldürmek için değil yaşatmak için ne zaman ve nasıl harekete geçecek. Ve aykırı sesler ve teoriler ortaya çıktığında mevcut teorileri yıkacak teorilerin ortaya atılması durumda; ilgili teorileri ortaya atanlar Orta Çağdaki bilim adamı ve düşünürlerin uğradıkları zulmü mumla mı arayacaklar, hep birlikte göreceğiz ya da göremeyeceğiz. Kendisi aslında bir geri dönüşüm olan insanın her şeyi başka bir şeye dönüştürürken kendini neye dönüştürecek belki biz göreceğiz. Ama gelecek nesiller mutlaka görecektir. Ya da yok olacaktır. Zira insan her şeyi tüketmek, her şeyin tadına bakmak, dişlemek hoşuna gitmeyen şeyleri de atmak istiyor. Bu arzulara hiçbir şeyin sonsuza kadar dayanması mümkün değil.

İşte bir fırsat; önümüzde yeniden genel seçimler var ve seçimlerde milletin adayı vekili olmak için çırpınan ve oyunu istedikleri insanlardan son derece zengin olan belki de milletvekili maaşı almaksızın gönüllü olarak vekillik yapabilecek vekiller, Türkiye Cumhuriyetinde bir öncüllük yapabilir, milletin vekili olmayı bir menfaat beklemeksizin pekâlâ yapabilirler. Belki.

Para uyanıkların sıradan insanlara dayattığı ve değerlerini aniden değiştirdiği mükemmel bir yönetim ve köleleştirme aracıdır. Araçlar kişiler tarafından değiştirildiğinde ki bazılarında bu kuralları değiştirebilme gücü var, hayat bu yüzden bir anda anlamsız hale gelebiliyor. Çünkü bu araçlar sadece birer teori. Allah'ın gerçeklerine karşılık kulların teorisi. Hangisine inanacağınıza karar vermek biz insanlara kalmış!

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..