Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '09

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Dinginliğe doğru meditasyon

Dinginliğe doğru meditasyon
 

Çoğumuzun daha fazla kazanmak, daha iyi bir işe girmek, kendimizi iyi hissetmek için ihtiyacımız olduğuna inandığımız maddi varlıklar edinmek için uğraşıp durduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bunlar gerekli belki ama, dışımızdaki hayatlarımızı geliştirdiğimizi sanırken, iç dünyalarımızda yalnızlık, stres, boşluk duygularıyla kuşatılıyoruz. Ruhumuz beslenemez bu koşturmacanın içinde, sesi bile duyulmaz olur kalabalığın gürültüsünde. Hep daha fazlasını edinmek için dışımızdaki dünyaya uzandığımızda, gerçek yaşam gücümüzün kıvılcımlarından uzaklaşıyoruz farkına varmadan ve ruhumuz yolunu şaşırıyor zaman zaman.

Hepimiz ilahi kaynakla bağlantı içinde doğsakta, bizim için doğal olandan uzaklaşma eğilimi gösterebiliyoruz. Manevi varlığımızla bağlantımızı kopardığımızda, bir zamanlar bizi beslemiş ve güçlendirmiş olan kaynağın yerini başka kaynaklar doldurmaya başlıyor. Kaybettiğimiz bağlantıyı yemekle, alkolle, birbirimize bağımlı olmakla, hatta işimizle kurmaya çalışıyoruz. İçimizdeki boşluğu doldurmaya çalışarak geçiriyoruz tüm yaşamımızı.

İnsanlar gitgide dışarıdaki maddi dünyadan aradıkları yanıtları almakta zorlanıyor, bu yüzden de kendi içlerindeki yanıtlara yönelmeye başlıyorlar. Dışsal varlığınız, kaygılar içerisinde boğulmanıza neden olacak kadar telaşlı ve gerginse, o zaman belki durup şu soruyu sormanın zamanı gelmiştir kendimize. En son ne zaman kendimi gözden geçirdim? En son ne zaman kendimi dinledim? En son ne zaman kendimle yüzleştim?

Her şeyin hızla hareket ettiği bir dünyada iç huzuru ve dinginliği yakalamak zorlaşıyor gittikçe. Eğer ayakta kalacaksak, o zaman günlük yaşamın gerilimlerinden uzaklaşıp içsel sessizliğimizi, dinginliğimizi ve huzurumuzu bulabilmek için zaman yaratmayı öğrenmeliyiz. Meditasyon bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Kendi ruhsal duyularımızla bağlantı kurmak ve onları geliştirmek için hepimiz bir tür derin düşünme yapmalıyız. Meditasyon bir gurunun yanında yâda dağın başında olmayı çağrıştırıyor kimilerinize. Bazıları da meditasyonun yalnızca gözleri kapatıp taransa girmek olduğunu veya en basit haliyle derin düşünme durumuna geçebilmek için yalnızca zihnimizi tamamen boşaltmamız gerektiğini sanıyor. Mesele bu kadar kolay değil. Daha gerçekçi olan şey, kendinize zihninize girip çıkan düşüncelerin farkında olmayı öğretmektir. Böylece kısa süre içinde bu düşünceler bilinçli zihninizi etkileme güçlerini kaybedeceklerdir.

Meditasyon aslında zihninizden gürültünün sustuğu bir anı yakalayabilmeniz için aktif zihninizin yavaşlatılmasıdır. Bu sessiz alan yakalayabildiğinizde içinizdeki en küçük enerji değişimlerinin bile farkın varabilirsiniz. Derin bir meditasyonda kendinizi her yönden iyileştirebilir, fiziksel bedeninizi ruhunuzun gücüne teslim edebilirsiniz. İçsel sessizliğinize dalmayı ve orada kendinizi rahat hissetmeyi öğrenebilirsiniz.Meditasyonun getireceği gevşeme ve sakinlik duygusu bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, bedeninizi iyileştirebilir. Meditasyon fiziksel enerjinizi arttırabilir ve genel olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Meditasyon yapmanın pek çok yolu vardır ancak hangisini seçerseniz seçin, kendinizi adadığınız ve yeterli alıştırma yaptığınız takdirde zihninizi dingin ve sakin hale getirmeyi öğrenebilirsiniz. Meditasyon yapmak için karar vermiş olabilirsiniz ama yaşam eline geçen tüm engelleri önünüze koyacaktır. Zihninizi şartlandırabilmek için her gün aynı saatte yapmanızı öneririm. Ben kendi adıma sabah saatlerini tercih ediyorum, böylece güne daha sakin, merkezini bulmuş ve önüme çıkan her şeyi farkındalık, açıklık ve canlılıkla karşılamaya hazır başlıyorum. Meditasyonun bu başlangıç aşamalarında zihninizin gevezelik etmeye devam ettiğini yâda dışsal unsurların sizi etkilemesine izin vererek oradan oraya uçuştuğunu fark edeceksiniz. Bu durum başlangıçta son derece normal. Zaman içinde düşünceleriniz yavaşlayacak, zihninizdeki gürültü ortadan kalkacak, belli bir berraklık ve odaklanma hissi yaşamaya başlayacaksınız. Zihniniz sakinleştiğinde, sezgisel bilgilerin özgürce içinize dolacağı o mutlak dinginlik alanına girmek daha kolay olacak. Böylece yaşamınızın her alanını iyileştirecek olumlu bir ruh halinin gelip içinize yerleşmesi için alan yaratmış olursunuz.

Huzuru, dinginliği dışarıda aramak yerine kendi içinizde bulabilmeniz dileklerimle..

 
Toplam blog
: 12
: 1291
Kayıt tarihi
: 08.04.09
 
 

2 sene olmuş İstanbul'a taşınalı.. Hayat ne hızlı akıyor diyorum bu günlerde... İzmirliyim aslen, gü..