Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '09

 
Kategori
İnançlar
 

Dini anlamak!

Son yıllarda giderek Dini Kapitülasyonların arasına sıkışıp kalıp, anlamaktan saptık.. Hatta neredeyse tek bir kapitülasyon etrafında döner olduk. Dini türbana indirgedik. İşin aslını, anlamını düşünmeden tartmadan.

Sohbetinden her zaman keyif aldığım Serdar ağabeyle sohbet ederken dökülüverdi düşünceler;

Detayına boğmadan Ateizm, Deizm ...... İslam olarak devam eden yelpazede aslında kendimizi ararız. Kimiz? Neden variz? Nereden geldik? Nereye gidiyoruz vs...

Evrenin büyüklüğü, diğer dünyalar, uzaylılar UFO lar falan filan muhabbet karışır, uzar gider. Senaryolar artar, çeşitlenir. Hepsi gelir farkındalık da düğümlenir.

Kimimiz Tanrı varlığını ispata çalışır, kimimizse Tanrı diye bir gücün olmadığını. Ancak bu gayretler içerisinde arada cılız çıkışlar olsa da yeterince eğilinmez Tanrı nedir? Sorusunun cevabını irdelemeye...

Hallacı Mansur çıkar En el Hak der, derisini yüzeriz, kafir deriz, adam kendini Allah ilan ederek dinden çıktı diye. Din tacirleri başta olmak üzere işimize gelmez. Turan Dursun çıkar, Allah benim içimde der. Onu da öldürüveririz. O da işimize gelmez. Halbuki bu ve benzeri insanlar başka bir şey anlatmaya çalışırken yitip gitmişlerdir, insan kardeşlerinin hoyratlığında.

Meşhur İskenderiye Kütüphanesi önce Romalılar sonra Araplar tarafindan yok edilmeseydi sanırım insanlik tarihi çok farklı gelişirdi ve tabi inanç tarihi de.

Camideki imam efendi buyurur ki, Allah görür; cemaatin garibanları Allah'ı insan gibi 2 gözü olan varlık olarak tahayyul etmeye başlarlar. Bir başka imam efendi buyurur ki Allah duyar, haydaaa iki de kulak takıverirler. Allah diyor ki buyurmasıyla ağzı da eklediniz mi ve hele biraz abartıp sonsuz kudret sahibi olması sebebiyle vücut geliştirme çalışmış insan vucuduna o kafayı oturtunuz mu beyninizde insani bir Allah tasviri yerleşiverir. Düşünce sınırlarınız çizilmiştir artık yolunuz açık olsun...

Allah'ın 99 ismi olarak zikredilen (Esma ul Husna) tesbih çekerken beyninizi uyuşturarak zikir yapmak amacıyla kullanılır. Hani transa gecen Hint fakirlerinin kullandıklari sihirli sözcük adını verdikleri kelimeler gibi. Zaten Arapça anlamadığınızdan sözün manasını anlamaz çokta kafa yormazsınız. Esma ul Husna'nın bir tanesindeki VASI'nin kendi kendine genişleyen anlamına geldiğini bilmezseniz sizin Allah ile bizim Allah örtüşmez.

Örtüşemez.

O zamanda tartısma zeminini olabildiğince genişletmek yerine, olabildiğince daraltarak işi asıl temel unsurlardan Namaz, Türban, Oruç, Kurban, Hac vs ye sıkıştırıverirsiniz. Oh ne ala misler gibi cennet parselleri, huriler hayal ederek koşa koşa Hac, Umreye gider gelir ve öylece yaşar gidersiniz. Kul ve kamu hakkına çok takılmadınız mı, bu dünyada da cennet zaten ayağınızın altındadır, bol huri, vur patlasın çal oynasın....Rabbinize hangi hastane, hangi doktor diye sorar bunu da secaat arzeden kipti misali gazetecilerin önünde beyan edersiniz gözleriniz dolu dolu....

Bildiğimiz 3-5 bin yıllık dünya tarihinin milyonlarca yıllık dünya ömrü içerisinde küçüklüğünü pek düşünmezsiniz. Hele hele 50 - 60 bilemediniz 100 senelik insan ömrünün bir an kadar kısa oluşuna da takılmazsınız.

Özündede arastırıp, inceleyerek Ateist olan bir insan bile mevcut Müslüman guruhunun ezici çoğunluğundan daha hayırlı bir insandir, insanlık için. Bari inandığı şeye emek vermiştir. Araştırmıştır.

Farkındalığınız gelişmezse, geliştirmezseniz, (çünkü zor iştir, çok emek ister) o zaman yuvarlanır gidersiniz muhabbetlerin figuranı ve izleyicisi olarak. Ölürsünüz birgün vakit tamam olunca, sorarlar size gittiğiniz yerde "Be kulum sana kitap verdim içine de yazdım "Dikkat edin sizi Allah adını kullanarak kandırmasınlar" diye !!" Neden kaptırdın paraları Deniz Fenerine? Ekleyiverirler ardından "İlk önce IKRA dedim, anlayarak oku dedim, neden anlayarak okumadın ?" diye..

Şaşalayıp kalıverirsiniz bakarsınız çipil çipil kırpıştırarak gözlerinizi...

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..