Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '15

 
Kategori
İnançlar
 

Dinin hükmü geriye doğru işler mi; İslamiyet’ten önce yaşayanlar Müslümanlığa göre mi yargılanacak?

Dinin hükmü geriye doğru işler mi; İslamiyet’ten önce yaşayanlar Müslümanlığa göre mi yargılanacak?
 

Ben varken Müslümanlık dini henüz doğmamıştı; doğmuşsa bile ben bilemem ki. Yani o zaman sorumlu olamam. Ancak İslam’ın kitabı Kuran ilk insan Âdem’den başlayarak bütün mahlûkatı kapsamı içine alıyor. Bu durumda Kuran nüzul olmadan önce yaşamış insanlar da Kuran’ın emirlerine tabidir durumu anlaşılıyor.

Tabii ki o zaman da Âdem’den başlayarak Allah’ın peygamberleri vardı. Bu devirlerde yaşamış olan insanlar kendilerine gönderilen peygambere itaat ettilerse İslam’a itaat etmiş gibi kabul edilecekler zannederim. İslam daha önceki dinlerin, Muhammed de daha önce gelmiş peygamberlerin devamı. Yani siz Nuh peygamber zamanında yaşadınız, O’nun dinine uyduysanız Müslümanlığa da uymuş oluyorsunuz.  Yoksa on bin yıl önce yaşamış birini kaldırıp Muhammed’in huzuruna getirecek halimiz yok.

Dünyada İslamiyet’ten önce yaşamış insanların hepsine ayrı ayrı peygamber gönderilip din tebliğ edildiğini bilmiyoruz. Bütün dinler Arap yarım adasında çıkmış, bütün peygamberler de buraya gelmiş. Acaba o zamanlar dünyanın diğer taraflarında insanlar yaşamıyorlar mıydı? Araştırmalar ve tarihi bulgular böyle demiyor. Dünyanın her yerinde on binlerce yıldır insanlar yaşamışlar. Teknolojinin olmadığı o çağlarda dünyanın uzak bir yerinde ne Âdem’i ne de başka birini tanımamış kimse nasıl sorumlu olur?

Ayrıca İslamiyet’e giren kimselerin bu yeni dine girmeden önceki inançları da geçerli sayılıyor anladığım kadarıyla. Adı geçen 25 peygamberden birisine tabi olmayanlar da o zamanların ateistleri olmalı. Ama şimdi bu peygamberlere ulaşamamış ve bu nedenle dinle tanışamamış kimselerin durumu ne olacak?

Ne zamandan beri Müslümansın diye sorulduğunda “Kalu beladan beri” denir. Allah’ın ruhları yarattığı belirsiz an… Bu olayla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "Rabbin, Âdemoğullarından, onların bellerinden zürriyetlerini almış ve onları kendilerine şahit tutarak; 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim?' (demişti). 'Evet, (buna) şahidiz,' dediler. Kıyamet günü: 'Biz bundan habersizdik'demeyesiniz."(A'râf,172) Allah'ın (cc) insanlardan bu şekilde söz alması, Arapça telaffuzuyla "Kalu belâ" şeklinde halk arasında yaygınlaşmıştır.İslamiyet 571 yılında nüzul etmiş olsa bile ezelden ebede evreni ve yaşamı kapsıyor. Bu durumda dinin hükümlerinin geriye doğru işlediğini görüyoruz. Bu şu anlama geliyor: Müslümanlık 571 yılında doğmuş ama Allah ezelden beri var.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..