Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Dinleme- anlama ve anlatma ile ilgili oyunlar.(1)

Dinleme- anlama ve anlatma ile ilgili oyunlar.(1)
 

*Dinle, anla ve anlat oyunu:

Öğretmen, sınıftan üç, dört öğrenciyi dışarı çıkarır.

Sınıfta kalan öğrencilere, öğretmen veya bir öğrenci tarafından çok kısa bir öykü veya fıkra okunur veya anlatılır.

Dışardan bir öğrenci içeri çağrılır.

Sınıftaki bir öğrenci tarafından, dışardan gelen öğrenciye aynı öykü veya fıkra anlatılır.

Dışardan gelen ikinci öğrenciye, ilk gelen öğrenci dinlediği öykü veye fıkrayı anlatır.

Dışardan gelen üçüncü öğrenciye, ikinci öğrenci dinlediğini anlatır.

Dışardan gelen dördüncü öğrenciye de üçüncü öğrenci dinlediklerini anlatır.

Dördüncü öğrenci de dinlediği öykü ve fıkrayı sınıfa anlatır.

Öykü, sınıf tarafından tekrar okunur.

Anlatılanlar karşılaştırılır. Farklılıklar bulunur. Anlatım farklılıklarının ve zenginliklerinin önemi vurgulanır. Bu arada çok gülünç farklılıklar ortaya çıkar.

*Telefon oyunu :

Bu oyun, sınıfta ve aile arasında da oynanabilir. Oyun bir kişi tarafından yönetilir. Yönetici, düzgün bir cümleyi bir kişinin kulağına söyler.(Bu cümle, oyunu yöneten tarafından bir kağıda yazılıp saklanır.) O kişi de duyduğu cümleyi yanındaki arakadaşının kulağına, o da diğer arkadaşını kulağına duyduğu cümleyi söyler. Bu en son oyuncuya kadar devam eder. En son oyuncu, duyduğu cümleyi sesli bir şekilde açıklar. En son cümle ile ilk cümle karşılaştırılır. Çok gülünç ve komik bir fark ortaya çıkar.

Örnek : İlk cümle "Özgür, bugün okula geldi mi ?" olsun. Kulaktan, kulağa söylenen cümlenin sonunda ne hale geldiğini hepimiz görmüş olacağız. Kalabalık sınıflarda daha komik ve aykırı bir cümle ortaya çıkacaktır.

*Nesi var oyunu :

Bu oyun, sınıf ve aile arasında oynanabilir. Öğrencinin - oyuncunun- biri dışarı çıkarılır. İçerdekiler, çevrelerindeki bir eşyayı tesbit ederler. Dışardaki oyuncunun bu eşyanın adını bilmesi için çağrılır. Dışardan gelen oyuncu, içerdekilere sırasıyla çeşitli sorular sorabilir. Genellikle "Nesi var?" diye sorar. Sorular sonrası kişi eşyanın adını bilirse oyunu kazanmış olur.

Örnek : Oyuncunun biri dışarı çıkarıldığı zaman, içerdekiler, "Gözlük"te karar kılmış olsunlar. Dışardan, gelen oyuncu, sırasıyla sormaya başlar. Nesi var, diye sorar, sorduğu kişi "Camı var" diyebilir. Yarışmacı haliyle pencereyi düşünecektir. Soruya devam eder, başka biri de metali var diyebilir, başka biri "Güneşi var" diyebilir. Başka biri" numarası var, diyebilir. Belirli bir süre sonra yarışmacıya tahmini sorulur. Bilirse yarışmayı kazanır. Oyun sırasıyla devam eder.

(Devam edecek)

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..