Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Dinleme Sanatı-2 Merceği Netleştiren Sorular

Dinleme Sanatı-2 Merceği Netleştiren Sorular
 

Dümende kim var?


Hiç, birini dinlediğinizde kendinizi gördüğünüz yada kendinizden bir parça bulduğunuz oldu mu? Bunu sorduğumda genelde: Benimle onun anlattığı konunun ne lakası var canım cevabını alırım. Nadiren de olsa söylediğime katılanlar olur. Bu ikisi de bir bakıma doğrudur. Ne de olsa her insanın doğrusu farklıdır.

Denk geldiniz mi bilmiyorum, bazı kişiler çok rahat sizi eleştirebilir ve yargılayabilir. Peki düşündünüz mü, bunu yaparken sizinle ilgili olarak, size yansıttığı ne?

Yakınlaştığımız, en çok zaman geçirdiğimiz kişiler ortak noktalarımızın olduğu kişilerdir yoksa keyif vermezdi. Uzun yıllar arkadaşlık ettiğimiz biri size:  Sen kötüsün, kötü düşünüyorsun dediğinde, bazen günlerce düşünür yada ne yaptığını başkalarına anlatıp çare arayabilirsiniz. Halbuki, “Kötü onun için ne demek? Ya da bende kötü olarak tanımladığın tam olarak ne?” tarzındaki sorular dinlemede tam olarak kişinin ne kastettiğini anlamamızı sağlar. Kendimizin dinlenme ihtiyacını da göz ardı etmemek gerekir. Bu döngüden kurtulmak istiyorsak, bunu söylemesine ve bizi yargılamasına neden izin verdiğimizi de düşünmek fayda sağlayabilir.

Daha bir çok seçenek ve farklı cevaplar da bulmak mümkün. En önemlisi yaşadığımız ilişkiden bize yansıyan ile ne öğrendiğimizdir. Bizim izin verdiğimiz kadar bizi eleştirebilirler ya da yargılayabilirler.

Ayrıca, her ayna bizi olduğumuz gibi de yansıtmayabilir. Bazı aynalar iç bükey bazıları ise dış bükey olabilir. Eğer biz kendi görüntümüzün gerçekliğinin farkında isek, karşımızdaki aynanın bize yansıttığı olumsuzlukların bir önemi kalmaz. Söylemleri ya da eylemleri ile bizi yaralayamaz yada canımızı acıtamaz.

Fotoğraf makinasının merceğini netleştirmek gibidir soru sormak. Bu durumda,

·      Kendimizi daha net ifade edebiliriz.

·      Düşüncelere kanca atıp takılı kalmayız. Senaryo kurgulamaktan çıkıp, kişilerin fikirlerini ve duygularını anlamış oluruz.

·      Kişisel algılayıp üzülmek yerine onun bakış açısını öğrenmek bize de fayda sağlar.

Ayrıca, bize yansıyan olumsuz duygular olduğunda da,

-       Bunu tetikleyen ne ?

-       Andaki hislerim ve duygularım neler?

-       Bu durum ile nasıl başa çıkacağım?

sorularına odaklanmamız gelişimimize katkı sağlar. O zaman yansıyan görüntümüz bizim gerçeğimizdir. 

Sevgi ile kalın,

Damla Koçman

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 21.03.17
 
 

Çocuk Bilim Kurgu ( Bilim Okulu Proje X ve Paralel Evren Yolcuları) Yazarı. Kariyerine yeni başla..