Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '10

 
Kategori
Danışmanlık
 

Dinlemesini Biliyormusunuz?

Dinlemesini Biliyormusunuz?
 

dinle


İletişim herzaman iki yönlüdür, ancak genelde bizim verdiğimiz ağırlık kendimizi karşı tarafa anlatma yönündedir, karşımızdakini anlamak ise kendimizi anlatabilmek için gerekli önşarttır.

Kendinizi anlatmaya çalışırken karşı tarafın sizi dinlemediğini farkettiğinizde hissettiklerinizi düşünün;

-Bana değer vermiyor,
-Beni ve söylediklerimi önemsemiyor,
-Bana saygı duymuyor.

Bu duygular altında kendinizi nasıl hissediyorsanız, siz dinlemediğiniz zamanda karşınızdaki kendini öyle hissedecektir ve bu sadece iletişime değil karşılıklı ilişkilere de zarar verecektir.

Gerek iş hayatınızda gerekse özel hayatınızda geliştirmeniz gereken en önemli iletişim becerilerinden birisidir dinlemesini öğrenmek.

Bunu yapabilmek için de, öncelikle karşınızdaki insan konuşurken ona vereceğiniz yanıtları hazırlamak yerine, karşınızdakini katılımcı olarak dinlemeye konsantre etmeliyiz.

Katılımcı olarak dinlemek için ise;

1- Öncelikle karşımızdakinin yüzüne, gözlerine bakarak buna hazır olduğumuzu hissettirmeliyiz.
2- Zaman zaman onu anladığımızı, dinlediğimizi gösteren baş sallamak, evet demek gibi yöntemlerle sinyaller göndermeliyiz.
3- Anlamadığımız, takıldığımız zaman konuyu açacak sorular sormalıyız.
4- Karşınızdakine herhangi bir şey söylemeden önce onun son cümlesini söylediğine emin olmalıyız.

Tüm bunları yaparak karşımızdakine değer verdiğimizi, kendisini saydığımızı, söylediklerinin önemli olduğunu belirtirken, aynı zamanda kendisini anlama olanağını da buluruz.

Bir çok toplantıda, hatta TV programlarında izlemişsinizdir, birbirlerini dinlemeyen insanlar apayrı şeylerden konuşarak apayrı konuları tartışarak sadece vakit kaybetmezler, hem ilişkileri bozulur hem de komik duruma düşerler.

Bu duruma düşmemek, hem iş hem de özel yaşamımızda ilişkilerimizi daha sağlıklı sürdürmek, karşımızdakileri anlayabilmek için dinlemesini öğrenmek konusunda gayret göstermemiz gereklidir.

Tufan Karaca


 
Toplam blog
: 165
: 788
Kayıt tarihi
: 27.12.08
 
 

30 yıldır uluslararası yöneticilik ve zaman zaman da akademisyenlik yapmaktayım. ..